Местят Чудомировите празници в ДК „Арсенал”

Националните конкурси отиват във Военния клуб

Всички вечерни спектакли и концерти с начало 19.00 часа от програмата на Чудомирови празници ‘2019 се изместват от предварително обявеното място Народно читалище „Искра – 1860” в Дома на културата “Арсенал”. Националните конкурси „Чудонемирчета”, „Малките нашенци” и „Златен трЪндафил” от читалище „Искра-1860” се местят на сцената на Военния клуб. Това обяви Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир” на пресконференция днес, 13 март, цитирайки решението на Управителния съвет на фондация „Чудомир”. Причина за тази промяна и за решението на Фондацията е писмо на Настоятелството на НЧ „Искра – 1860” от 11 март 2019 година, подписано от неговия председател Васил Самарски.

Матова бе оторизирана от председателя на Фондацията народният представител Борис Кърчев да оповести писмото, в което се казва, че след разпределението на държавната субсидия за читалищата в община Казанлък става ясно, че обслужващият персонал няма да се финансира. По тази причина, на 11 март читалищното настоятелство е взело решение, съгласно което залата на читалището ще бъде предоставена за провеждане на Чудомировите празници тази година при определени финансови условия. А именно за почистване на залата – 560 лева за 8 дни, включително за възнаграждение на 2-те чистачки, обслужване от портиер – 264 лева, обслужване сцена – 296 лева, ползване на сценична техника – 1440 лева, а по предварителни данни от предходни години – за електрическа енергия ще са необходими 2917 лева. За консумативи всичко сумата е 5477 лева, която читалището иска да му бъде платена, без в това число да влиза отоплението на зрителната зала, сцена и гримьорни. До 15 март е даден срок за становище от страна на Фондацията.

Според нейния Управителен съвет обаче финансовият план не позволява да се отдели тази сума, а бюджетът на фондация „Чудомир” вече е приет от общинските съветници. Още повече, че към нея трябва да се прибави почти още толкова и за отопление. Именно затова УС на фондация „Чудомир” решава да измести вечерните събития – театрални постановки, концерти и мюзикъли, в Дома на културата „Арсенал”, тъй като от там са предложили по-добри условия, а трите национални конкурса да отидат във Военния клуб.

„26-годишна история имат Чудомировите празници в Казанлък и ние не бихме искали да ги провалим или да огорчим нашите съграждани и гости, затова е взето това решение”, каза Добрина Матова.

Всички закупени до момента билети за театралните постановки, мюзикъли, концерти, спектакли, които започват от 19.00 часа, ще важат без да е необходима заверка за новото място на тяхното провеждане в ДК „Арсенал”. Въпреки това, доброволци към фондацията ще упътват зрителите, за да не стане недоразумение, тъй като рекламните материали и брошурите за Чудомирови празници ‘2019 са били отпечатани, преди да станат известни условията на читалището и променените обстоятелства. В новите афиши с програмата на празниците промяната ще бъде отбелязана.