Очаква се това е да предпоследната година, когато сменяме времето от лятно на зимно и обратно

Тази събота срещу неделя - 24 срещу 25 октомври 2020 година ще преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Това официално ще стане в 4 часа сутринта на 25 октомври.

Идеята за използване на лятно часово време е възникнала благодарение на по-голямата продължителност на деня през лятото и на презумпцията, че тя може да се използва, за да се икономисва енергия. Историята на въвеждането на лятното време е много дълга. В Европа лятно време се използва за пръв път преди 104 години – през 1916 г., когато във Великобритания е гласуван закон, с който се регламентира въвеждането на лятно часово време. Стрелките на часовниците тогава е трябвало да се превъртят с 1 час напред на 21 май, а връщането към гринуичко време е ставало на 1 октомври. Инициатор на този закон бил британският бизнесмен Уилям Уилет, който обаче не доживял да види идеята си реализирана.

Но англичаните не са първите въвели лятното време. Германия и Австро-Унгария – потърпевши от Първата световна война, поради недостиг на въглища и с цел икономия на енергия въвеждат лятното часово време около 3 седмици по-рано – на 30 април 1916 г.

В Русия лятно часово време е било въведено за пръв път през 1917 г., но после са правени многобройни промени, чиято история е трудна за проследяване.

В САЩ лятно часово време се въвежда през 1918 г. – две години след Европа. През 50-те и 60-те години на миналия век всеки щат е можел сам да решава кога да премине към лятно часово време, в резултат на което през годината са ставали над 20 промени на времето общо, водещи до масово объркване. Сега в САЩ лятно часово време се въвежда от втората неделя на март до първата неделя на ноември.

В България първи опит за въвеждане на т.нар. летен час е направен още през 1919 г., но обществото не е реагирало еднозначно и са настъпили проблеми и обърквания.
У нас официално лятно часово време започна да се прилага през 1979 г.

След 1999 г. се въведе практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 03 ч., когато часовниците се превъртат с един час напред. Връщането към зимно часово време става в последната неделя на октомври, когато в 04 ч. стрелките се превъртат с 1 час назад – на 03 ч.

През лятото на 2018 г. Европейската комисия направи допитване сред европейските граждани дали искат да запазят лятното часово време, както и да уточнят кое време предпочитат да остане за постоянно – лятното или зимното. Бяха получени и анализирани 4,6 милиона отговора. Всяка държава, член на ЕС, ще реши кое часово време да остави като постоянно. Около 90% от гражданите, участвали в анкетата на ЕК, са против местенето на стрелките с час напред и връщането им обратно. Затова през 2019 г. евродепутатите взеха решение въртенето на часовника да спре през 2021 г. Според предложението, в тези страни, които избират лятно часово време, стрелките ще се местят за последно през март догодина, а в избралите зимно часово време - през октомври 2021-ва.