С гвардейски отряд ще посрещне своята 95-а годишнина Професионална гмназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък, съобщи при откриването на новата учебна 2019-2020 година директорът на училището Мариана Демирева. Годишнината се навършва през април 2020-а. Заедно с тази новина дойде и следващата – от инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Техническо развитие“ в „Арсенал“ АД, общински съветник от настоящата група „Експерти за Казанлък“. Той съобщи, че първото дарение за униформи на гвардейски отряд „Хаджиеновци“ ще бъде от Експертите. Идеята е 30 ученици да съставляват отряда, като за целта те вече репетират усилено.

Вече е сформиран духов оркестър към Механотехникума, който откри началото на новата учебна година в училището. Предстои да бъде написан и химн на професионалната гимназия в чест на 95 години от нейното основаване. За химна се разчита на утвърдени български автори - композитора Хайгашот Агасян и поетесата Надежда Захариева.

И третата новина, която съпътства новата учебна година в Механото, е осигуряването на една еднократна награда от 1000 лева, осигурена от Момчил Тодоров, управител на „БГ учебник“. За нея може да кандидатства всеки един ученик от Мехонотехникума. Избирането на носителя на наградата ще бъде по определени изисквания и критерии.

Първият учебен ден е началото на нови предизвикателства пред всеки ученик, каза в приветствието си директорът Мариана Демирева, която благодари на всички – ученици, учители, партньори от бизнеса за добрата съвместна работа. Владимир Чучумишев подчерта мястото на бизнеса в образователния процес, с включването на който се постига надграждане в обучението на учениците. А инж. Николай Куцаров, конструктор в „Арсенал“, възпитаник на Механото, пожела на хаджиеновци да не пропускат златната възможност да станат добри специалисти. Преди 95 години дарението на Иван Хаджиенов за техническото училище е инвестиция в образованието и в бъдещето.

Председателят на Обс Казанлък каза в своето слово, че учениците на ПГ „Иван Хаджиенов“ са щастливци, защото учат в напълно обновена сграда, имат уникален директор, който води училището напред, и имат ползотворно партньорство с бизнеса, благодарение на което получават практически знания и опит.
429 са учениците в Механотехникума от 8 до 12 клас през учебната 2019-2010 година в 4 паралелки – „Компътюрна техника и технологии“, „Строителство и артхитектура“, "Мехатроника", „Машини и системи с ЦПУ“. 104 са постъпилите в четирите паралелки нови ученици.

Над 30 нови ученици, които тази година са в 11 клас, ще започнат от 18 септември практическото си обучение в структурите на „Арсенал“ АД по системата на дуалното образование.

На тържеството по случай началото на новата учебна година в ПГ "Иван Хаджиенов" сред официалните гости бяха още бивши учители, представители на фирмите партньори на училището, на Улищното настоятелство и на Ротари клуб-Казанлък.

Дългодишният директор на Механото Христо Гъдев и настоящият директор Мариана Демирева. Според Гъдев, Механотехникумът е като кораб с мощта на "Титаник", а в лицето на Демирева той е намерил своя достоен капитан.