Мартеници за всеки вкус, на цени от 10 стотинки, до над 10 лева, предлагат на традиционния базар на площад „Севтополис“. По данни от Община Казанлък, тази година броя на търговците е повече от миналата година, а празничните сергии ще останат в центъра до първите дни на март.


Повечето от продавачите предлагат ръчно изработени мартеници с различни размери, като за кампанията, подготовката е започнала още от лятото на миналата година. Покрай мартениците, се предлагат и ред други сувенири със същия мотив – готварски ръкавици, чанти, престилки… В последните години, в голяма част от търговските обекти предлагат машинно произведени мартеници, внос. Това сериозно се отразява на доходите на родните майстори. Затова пък хората все повече търсят ръчната изработка, която е по-скъпа, но по красива и не се повтаря. Мотивите на традиционния български амулет са най-различни, не липсват и такива, за феновете на най-популярните футболни отбори, наречени за най-добрите баба и дядо… разнообразието е голямо, за всеки вкус.


Детелина Славчева има майсторско свидетелство и е редовен участник в мартенския базар, вече 11 година. Подготовката за кампанията е започнала още през август. Освен мартениците, тя изработва и красиви бижута, главно от мъниста. Веднага след приключването на базара, дамата ще започне подготовката си за участието в алеята на майсторите, която ще бъде открита за Празника на розата. Съпругът й Христо също помага, при опаковката на продукцията. Детелина сподели, че изработката на някои мартеници отнема много време, например на традиционните Пижо и Пенда, облечени в български носии. Занаята й е повече от хоби, а и носи радост за очите и удовлетворение за майсторката. Част от продукцията си, казанлъчанката подарява. Мартениците на Детелина достигат и Лондон, където от години живее дъщеря й. Дори и далеч от Родината, българските традиции се тачат и пазят.