В 23.01 часа тази нощ настъпва частично лунно затъмнение, коетоще се вижда от нашата страна. Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята.

Явлението има няколко характерни момента, защото Луната влиза в полусянката на Земята и после в сянката. Интересни са първият контакт, който за България ще се случи на 16 юли в 23 ч. 1 мин. Моментът на най-голямата фаза на затъмнението е на 17 юли в 0 ч. 30 мин., а последният контакт е в 1 ч. 59 мин. Общата продължителност на затъмнението, само в сянката, е 2.57.56 часа. Природното явление може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения. Освен в България, затъмнението ще се наблюдава от Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия.

Затъмнението ще бъде частично, тъй като около 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета. Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и добива цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

По време на затъмнението Луната ще е във фаза пълнолуние, която ще настъпи на 17 юли в 00.37 часа, и ще се намира в знака "Козорог". Астролозите съветват да преосмислим подхода си в материалния свят.

Първото лунно затъмнение тази година бе на 21 януари рано сутринта – преди и по време на разсъмване. То бе наблюздавано от България като пълно лунно затъмнение.