Красивата градска къща във виенски стил на улица „Христо Ботев” N 29, където някога се помещаваше общинският отдел „Образование”, а после новосъздаденото читалище „Възродена Искра”, отново се продава. Точката за обявяване на публичен търг за продажба на имота бе включена в дневния ред на заседанието на Общинския съвет, проведено днес, 19 март. Началната тръжна цена на поземления имот с обща площ 275 кв., ведно с построената в него сграда и два гаража, е 68 800 лева. Преди около една година и половина, през октомври 2016 година, имотът отново бе предложен за продан при начална тръжна цена 72 400 лева без ДДС. През месец февруари 2018 година е изготвена актуализирана пазарна оценка на имота, в резултат на което началната тръжна цена на обекта е намален с 3600 лева.

По спомени на известния казанлъшки треньор Петър Рахманлиев, донесъл световни и олимпийски медали на България и на родния си град и обявен преди 30 години за Почетен гражданин на Казанлък, емблематичната къща на ул. „Христо Ботев” е построена през 1924 година от неговия дядо Петър Рахманлиев. Според докладната записка, внесена за разглеждане в Общинския съвет, сградата е строена през 1927 година. Така или иначе, тя има повече от 90-годишна история. Направена е по проект на архитект Скордев и е във виенски стил. Къщата е много изискана, изградена е с вътрешни колони, има два етажа, таван, под самото кубе също има помещение, мазето е просторно. Двор и прекрасна някога асма допълват този красив градски дом. Семейството на Петър Рахманлиев обитава първия етаж до 1977 година, когато кметът на ХХ век Станчо Коев отчуждава имота заради тролейбусна линия, сподели преди време именитият ни съгражданин. Последният му спомен от тук е свързан с голямото земетресение в Свищов на 4 март 1977 г., което по никакъв начин не се отразява на здраво строената сграда.

След като става общинска, за известно време в нея се настаняват наематели, после тук се помещава общинският отдел „Образование”. Ползва се и от основаното през 2000 година Народно читалище „Възродена Искра”. След което сградата е оставена на времето.

През октомври 2016 година имотът бе предложен за продажба чрез публичен търг с начална тръжна цена от 72 400 лева без ДДС. През март 2018 година къщата отново се предлага за продан с леко намалена цена. Съгласно решението на съветниците, кметът е упълномощен да организира провеждането на публични търгове за продажба на имота, който се намира в центъра на Казанлък, с много добра комуникация и изградена около нея инженерна и пътна инфраструктура. За съжаление, тя от доста време споделя нерадостната съдба на голяма част от красивите, но изоставени стари градски къщи в България, което неминуемо се отразява и на нейното състояние.