Красавецът Аман донесе три пълни шестици в Казанлък

Аман е красив, буен, огромен за своите 1 година и 11 месеца. Все още е подрастващ мъжкар от породата „Алабай“ – средноазиатска овчарка, от т.нар. чобански кучета, чиято родина е Туркменистан. И този прекрасен представител на най-добрия приятел на човека –кучето, безапелационно печели три отличия на провелата се на 18 февруари кинеложка изложба в Пловдив. От самото му стъпване на състезателния подиум Аман от Казанлък получава отлична оценка, която му позволява да се състезава в следващите кръгове в неговия клас „Интермедиа“. Кучето, собственост на ветеринарния лекар от Казанлък д-р Петя Димова-Голакова, печели трите най-високи оценки - BOB, CAC, CACIB, в породната група и класа, в които се състезава, и носи съответните сертификати на своята собственичка. Те ще й позволят да постигне една от мечтите си, а именно – да направи собствен развъдник на кучета от породата „Алабай“. И освен тези престижни първи места, отличникът Аман впечатлява със солидните си размери – от всички над 300 породисти екземпляра, представени на изложбата от цяла България, той е най-едър. Тежи цели 90 килограма при стандарт от 60 кг за неговата възраст и порода, но изглежда перфектно. Родословното му дърво е в пловдивското село Куклен, но преди година и половина, още бебе, е доведен в Казанлък. За това време той израства красив, обичлив и внушителен за своята възраст.

Крехката д-р Димова вече едва удържа палавия тийнейджър, затова на помощ й идва съпругът Дончо Голаков. Но от всички в семейството, които непрекъснато се грижат за него, кучето определено най-силно е привързано към бащата на лекарката – Кольо Димов, който я запалва по тази порода. Всяка събота и неделя той разхожда Аман на воля – тогава породистата средноазиатска овчарка изминава по 10 километра на ден.


Д-р Димова отглежда кучето по всички правила на правилното и здравословно хранене и обгрижване. Добра храна – качествени гранули и ежедневно сварено месо, разходки, игри, медицинско наблюдение. Същите грижи тя полага и за двете момичета – също порода „Алабай“, които носят красивите имена Тайга и Ару. Тайга идва от Сърбия, а Ару е закупена от развъдник в Димитровград. 11-месечната Тайга тежи близо 65 килограма и е преминала на обучение в специално училище за кучета в Бузовград. Тя също печели награда – отлична оценка на предходна кинеложка изложба в Пловдив, където се е състезавала в клас „Джуниър“. Ару е по-възрастна – тя е на 4 години и тежи около 50 килограма.

„Много обичам животни“, спонтанно споделя д-р Петя Димова-Голакова, собственичка на ветеринарна клиника с интригуващото име „Д-р Кости“. Доскоро е имала вкъщи неаполитански мастиф, наречен Ахил, от рядката италианска порода, която се отглежда изключително трудно. Но пък за сметка на това родословното й дърво се крие дълбоко във вековете – счита се, че кучета от тази порода са били използвани в борбите с лъвове на арените в Римската империя. В нови времена неаполитанският мастиф е породата на италианската мафия. Но за съжаление, представителите на тази порода не живеят много дълго – до 10 години. Д-р Димова е отглеждала още доберман, дог, питбул, но към момента би искала в дома си да има френски булдог, докато съпругът й предпочита йоркширски териер. Но докато се стигне до споразумение за породата или по-точно – се намери достатъчно място за новия член на семейството, в дома има две котки. И те са специални – едната е порода „Донски сфинкс“. „Тя е гола и постоянно стои завита, защото все й е студено - разказва още за навиците на домашните си любимци д-р Димова. – Втората е „Британска уискас таби“, която прилича на тигър“.

Любовта към животните на младата ветеринарна лекарка от Казанлък, която е със специалност „Хирургия“, има своето развитие. Не само в осъществяването на идеята за развъдник на кучета „Алабай”, но и в по-голям проект, който е на път да се реализира в близко време. В момента върху терен южно от Казанлък, покрай пътя за Бузовград, се изгражда Клиника за животни, снабдена с модерна апаратура и висококачествен рентген, и хотел за кучета със закрита и открита част. Нещо, което значително ще облекчи грижите за домашните любимци на казанлъчани, които все повече предпочитат в дома си да имат верен приятел.