Билет за пътуване с различни видове транспорт в цялата страна вече ще може да бъде закупуван директно през домашния компютър, лаптопа и смартфона. Такива са плановете на министерството на транспорта и съобщенията за въвеждането на т. нар. единен билет.
Системата ще работи със софтуер с отворен код и всеки търговец ще може да се включи и да продава този единен билет. Включването към системата ще става, след като предприемачът генерира линк към нея на своя сайт. Задачата не е много проста, защото това означава свързване на доста съществуващи вече системи, обясниха от транспортното министерство.
Пилотната схема се очаква да се тества рекламно до края на месеца, без ангажимент, че тя ще бъде крайният вариант. Ще се направи пробно купуване на такъв единен билет чрез пробно свързване на платформата на БДЖ със сайта на Центъра за градска мобилност в София и портала на една автобусна компания за междуградски превози. Така системата ще се пробва в реално време и да се покаже на всички като пример.
Пътниците ще могат да купуват такъв билет от сайтовете на превозвачите, независимо какви са те - жп, автобусни, авио или за воден транспорт, а също и от други търговци, обясняват още от ведомството. При започване на покупката клиентът ще може да избира най-удобните му часове на пътуване с различните видове транспорт.
Например, човек който иска да направи комбинирано пътуване от Мелник до Шабла. Първо решава да вземе автобус до столицата, като избира и часа на тръгването му. Същото прави и за влака (или автобуса) от София до Варна, а също и за транспортното средство от Варна до Шабла. Във всички случаи се запазват и местата за пътуване. Начинът на избор е същият, както сега за полетите на самолетите чрез нета. Билетът ще представлява QR-код в телефона на пътуващия.
Какви ще са нужните инвестиции за реализацията на идеята за единния превозен билет ще стане ясно още до есента, уточниха от министерството.