109 милиона лева европейски средства са усвоени в община Казанлък за последните 4 години. Сумата е три пъти повече от бюджета на общината. Това съобщи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по време на отчета си пред гражданите за 4 годишното управления на своя екип. „Показахме на нашите партньори, че в Казанлък работим открито и защитаваме всеки лев на съгражданите ни, както и, че Общината ни се развива с всяка поредна година. В момента сме рекордьор по най-ниска безработица в областта – 4.9%.“, каза кметът на Казанлък.

“Благодарна съм, че не ме оставихте сама, след като ме избрахте“, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова, чиято равносметка за изминалите 4 години е изпълнение на повече от 90% на поставените от общинския екип цели.

През мандата си общинското ръководство на града е трябвало да се справя с разплащането на наследени задължения в размер на 9,4 милиона лева, които не са попречили да се създават и нови придобивки за гражданите и да се строи. Близо 7,5 млн лева са вложени за четири години в асфалтирането на улици в Казанлък и 19-те населени места от общината, като са асфалтирани улици в села, в които 50 години не е полаган никакъв асфалт. Реконструирани са 159 улици, общо около 330 хиляди кв. метра в Казанлък и населените места. Извършени са цялостни ремонти в 7 училища, 5 детски градини и 2 детски ясли. Обновена е болницата, модернизирана е Пречиствателна станция, изградени са нова Претоварна станция и социални центрове. За четири години в мандата на кмета Стоянова е постигната и най-ниската безработица в общината – 4,9 %. В периода 2011 – 2015 година в Казанлък са реконструирани три нови тракийски гробници, тракийски експонати от ИМ „ Искра“ участваха в мащабната изложба на тракийско наследство в Лувъра, открит бе и Музей на фотографията, в процес на строеж е и Музеят на розата, Казанлък е определен за център на нов туристически регион Долината на розите, градът е част Културния календар на света, а туризмът– обединяваща кауза.

Община Казанлък е единствената в страната, създала преди 3 години специален Младежки календар, на база на който ежегодно се отпускат по 30 хиляди лева от местния бюджет за подкрепа и финансиране на различни младежки дейности, инициативи и проекти.

85 860 лева са отпуснати за едногодишни стипендии за 4 години на 53 ученика с изявени дарби от общината. Други 17 талантливи деца са подпомогнати общо с 26 520 лева за същия период, по Програмата за закрила на децата с изявени дарби. С 38 155 лева общината в Казанлък е финансирала участията на деца в различни международни и национални фестивали, конкурси, състезания, лагери.

Община Казанлък е в пълна проектна готовност за следващия програмен период от 2016-2020 година, отчете пред граждани и политици кметът на Казанлък Галина Стоянова. С подписания през май тази година договор с Управителния орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ Казанлък е сред 39-те общини в страната с пълна проектна готовност за ускорено икономическо развитие- регион първа категория.

„Мисля, че сме добър модел как две жени на различни позиции могат да намерят конструктивно сътрудничество и поздравления за смелостта, че не ви достраша от институцията на обществения посредник“, бе оценката за четирите години мандат на кмета Галина Стоянова и екипа й, направена от омбудсмана на Община Казанлък Гинка Щерева.

В лицето на Галина Стоянова Казанлък намери своята стопанка, каза след представянето на отчета народният представител Нено Влайков.

Втори мандат, по силен от първия, пожела на колежката си кметът на Павел баня Станимир Радевски.

Според председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, присъствал на отчета, „стилът на управление на Стоянова е почтен и интелигентен“.

"Щастлив съм, че бях част от този екип", обобщи последните 4 години на местно самоуправление председателят на Общинския съвет Николай Златанов.

На кметския отчет за 4 годишния мандат не присъстваха представители на БСП, нито бивши кметове, с изключение на кметът от периода 1991-1995 година Бончо Сарафов.

Обобщен запис на направения отчет и коментарите за него, вижте в следващото видео.