Осиновителите на мозайки в Паметника на Бузлуджа са сред наградените в националната кампания "Достойните българи" за 2021 г., организирана от в. "24 часа". Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е сред отличените 50 българи, както и инициаторът за възстановяване на монумента и председател на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 25 януари 2022 г. в София, с участието на министър-председателя на България Кирил Петков.

Своя жест да осинови мозайка от художествените пана в Паметника на Бузлуджа кметът Стоянова обяснява така: "Защото е важна първата крачка…след нея ще бъдат направени още и още. Доброто винаги бива следвано и е хубаво, когато се удвояла, утроява... Вярвам в това. Вярвам в доброто, в каузите, които ни обединяват и в това, че, когато правиш добро, увличаш съмишленици. Вярвам и в арх. Дора Иванова, защото в нейните очи видях порива и енергията нещата да се случат. Видях вярата и надеждата, че, ако сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем. Винаги съм подкрепяла младите и техните добри идеи. И този път останах вярна на себе си.”.

Според кмета, на досонантното наследство, чийто представител е монументът на Бузлуджа, трябва да се гледа като перспектива и възможност и въпросът не е политически или идеологически, а отправна точка именно към това бъдеще – шанс да развием туризма в нашия регион, защото и сега дом-паметника се посещава от хиляди туристи. Според арх. Дора Иванова, през 2021 г. над 500 кв. м мозайка е била предпазена от разруха, благодарение на дарителите, реставраторите и на над 100 доброволци от страната и чужбина, които са работили на терен, въпреки тежките условия.

„Тази година нашата цел е още по-амбициозна - отварянето на сградата за посетители. Подкрепете ни, за да осъществим следващата вдъхновяваща и достойна история”, призова арх. Иванова - управител на фондация „Проект Бузлуджа“.

Всеки един от осиновителителите финансира съхраняването на конкретно мозаечно пано в паметника на връх Бузлуджа. Освен Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, наградените достойни българи са: арх. Георги Стоилов, автор на паметника Бузлуджа; д-р Константин Йорданов Стоичков; адв. Роман Желев и д-р Антония Бозукова; „М + С Хидравлик“; хотел „Еделвайс“; Димана и Димитър Шопови; д-р инж. Красимира Димитрова; Нели и Адел Закут и д-р Иван Дошков.

Отличията „Достойните българи“ се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която фокусира вниманието върху обикновените хора с вдъхновяващ пример, разкрива новите герои на нашето време.