Казанлъшко сдружение в помощ на деца и семейства в риск Сдружение „Бъдеще за децата“ ще подпомогне деца и семейства в риск в условията на пандемия, благодарение на финансиране от фонд „Обеднени срещу COVID-19". Средствата в размер на 10 000 лева ще бъдат използвани за закупуване и предоставяне на хранителни продукти, дезинфектанти, памперси, адаптирани млека, бебешки каши и пюрета, информират от Сдружението.

За да достигнат пакетите до истински нуждаещи се семейства, екипът активно ще сътрудничи с Община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане“ и кметовете на населените места. За раздаването на помощите ще бъдат ангажирани доброволци и служители от социалните услуги.

През последните седмици в ситуацията на социална изолация, организацията е фокусирала своите усилия в предоставянето на психо-социална подкрепа и осигуряване на храни, лекарства и други.

Средно на месец специалистите на сдружението работят с 230 деца и техните семейства - деца с увреждания, деца настанени при близки и роднини, самотни родители, през двете общински социални услуги – Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца, както и през детската къща в с. Горно Черковище.

От 2015 г. е активна кампанията Акция „Детски свят“ на Сдружението "Бъдеще за децата", благодарение на която се подкрепят семейства в риск, като им се осигуряват дрехи, памперси, адаптирани млека, храни и други. През последните седмици, с набраните от дарители хранителни продукти и еднократно са подпомогнати 38 семейства.

Фонд „Обеднени срещу COVID-19” е по инициатива на Български дарителски форум, фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България. Създаден е цел да подкрепи местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса. До момента набраната в него сума е 945 000 лв.