Казанлъшкият Механотехникум става на 99
По традиция, Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, наследник на Механотехникум „Цвятко Радойнов“в Казанлък, ще отбележи своя патронен празник през пролетта. Датата на честванията тази година е 26-и април, а Механото навършва 99 лета. Както винаги, и сега хаджиеновци са подготвили богата програма, с която да отбележат своя празник, още повече, че навлизат във вековния юбилей на престижното професионално училище в града.

Казанлъшкото техническо училище е построено и открито през 1925 година със средства, дарени от казанлъшкия строителен предприемач и бивш кмет на София по време на Режима на пълномощията, енинецът Иван Хаджиенов.

През 1917 година той дарява 1 милион златни лева за построяването на занаятчийско училище в родния си град. В българската история Хаджиенов е известен и като единственият депутат, напуснал парламента - 7-то Обикновено Народно събрание заради това, че негова фирма поема държавна поръчка.

По искане на министъра на войната ген. Иван Вълков през 1925 година държавата отпуска още 1.5 милиона лева, които се прибавят към дарението, за изграждане на професионалното училище.

Първият план-проект на механо-техническото училище е на арх. Атанас Донков, автор на проекта на Паметника на Свободата на вр. Шипка. Идеята на строителите на механотехникума е била учениците не само да се обучават, но и да произвеждат машини, които да се продават. Дори е била замислена ж.п. линия да свързва училището с гарата, за да се превозва произведената продукция. И наистина възпитаниците на първите випуски са произвеждали стругове, които са били продавани. По-късно в техникума са произвеждали бормашини и също са ги продавали.

Също така в началото учениците са внасяли определена такса за обучение, която в края на годината им се възстановявала. Първият випуск завършва през 1928 година и абитуриентите, ентусиазирани от успешното завършване, се отказват от внесената гаранционна такса, като с тези средства се закупува оборудване за работилниците.

Инж. Иван Тошков е първият директор на механо-техническото училище. За 99 години от съществуването му общо 15 са неговите директори, като най-дългогодишен е инж. Христо Гъдев. Над 20 000 са учениците, завършили механотехникума в града на розите, голям процент от които са продължили образованието си във висши учебни заведения и са заемали отговорни постове в региона и в страната.

За 99-те години от съществуването на училището, е обучило и голяма част от стопанския и индустриален елит на държавата. Огромен брой от кметовете на Казанлък в последните 80 години също са възпитаници на бившия Механотехникум, който през 1962 година е обявен от държавата за образцов. Ексдепутатът и бивш директор на „Арсенал” Иван Иванов, екскметът Стефан Дамянов, директорът на „Капрони” Любомир Дянков,, директорът на „Алианц България” в Казанлък Денко Денков и много други наши съвременници са възпитаници на ПГ „Иван Хаджиенов”. Много са арсеналци - бивши и настоящи, които са завършили средното си образование в училището. В професионалната гимназия, назад в годините са се обучавали и бивши министри на промишлеността на държави от Африка, стопански ръководители на високи нива от Виетнам, Корея и други държави.