Казанлъшките театрали представят премиерата „Кино Чехов“ на Чудомировите празници С премиерата на „Кино Чехов“ казанлъшките театрали ще вземат участие в настоящия конкурс „Комедиен хит на сезона“, който е част от традиционните „Чудомирови празници“. За първи път спектакълът ще бъде показан пред пулбликата на 26 март, от 19 часа, на сцена „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. Заглавието е включено и в априлския афиш на театъра – на 11 април.
Режисьор на постановката е Крум Филипов, музиката е на Христо Намлиев, сценографията и костюмите са дело на Антония Пашова, а в ролите са Калоян Говедарски, Милен Вангелов, Георги Атанасов, Светлана Бургазова и Беатрис Благоева.
Сюжетът:
„Кино Чехов“ е спектакъл клоунада, интерпретиращ пет Чехови хумористични разказа. Любопитството ни е насочено към това, какво би се случило със сюжетите на разказите, ако заменим Чеховите герои с легендарни персонажи от култови кино – ленти, анонсират представлението от екипа на театъра.
Промяната на контекста изостря вниманието ни към това - колко са съвременни темите, които далеч във времето са занимавали гениалния руски класик: усмихнато човеколюбие, разбиращо приемане на човека в цялост - с тъмните и светлите му страни, милост към "малкия" човек с големи мечти.
Киноконтестът прави фокус - гротеска и върху подмяната на ценностите през властта, парите, чалгата.
Чалгата като културен разврат. Несъмнено вечни теми, вълнували Чехов преди повече от сто години.
И, както се казва в доброто старо кино - всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.