Казанлъшки мартеници  с гюзум кръстосаха света

Повече от 21 хиляди километра пропътува писмо с казанлъшки мартеници и гюзум, докато стигне до адресата си в немския град Нюрнберг.
Мартениците, дело на казанлъшки майстори и пакетче домашен гюзум са са изпратени на 6-ти февруари с бърза пратка, но без опция за проследяване от казанлъшката Централна поща, през „Български пощи“ за немския град Нюрнберг.
Според Гугъл разстоянието от Казанлък до баварския град Нюрнберг е приблизително 1 800 километра.
Според ценоразписа на „Български пощи“, заплатената за този вид пратка сума, е 9,80 лева иби следвало да е при получателя си в рамките на 3-4 дни, заради опцията за приоритетност, но без баркод за проследяване.

сн: Бележката, осигурила голямото "пътуване"


Казанлъшките мартеници обаче поемат ..в друга посока.


Незнайно как п вместо да тръгнат за Европа-Германия, те опемат за голям град в USA.
И стигат там за същото време, за което би трябвало да са в Германия- на 10-ти февруари.

Чиновници в американските пощи установяват заблудения път на писмото с казанлъшките мартеници и след чинна проверка на съдържанието на пакетчето, заради специфичния аромат на гюзум в него, го преопаковат и препращат отново в Европа. Този път писмото поема за вярната дестинация- Нюрнберг, Германия, където междувременно вече се издирва от получателя си през немските пощи.
На свой ред през българските, го издирва и изпращачът. Заради странното закъснение.

След 16 дни пътувания по въздух, изминати почти 21 хиляди километра, 6 дни преди първи март, казанлъшките мартеници стигнаха до своя получател.

Историята с митарствата из половината свят на едно пакетче с мартеници и гюзум има и още един добър край: освен че стигна до получателя си- казанлъшко семейство, то и неговите приятели ще могат да се закичат с червено- белия български амулет за здраве, в първия ден на март. За да привлекат здравето и берекета за свои съюзници за цялата година.


Така за по- малко от 10 лева казанлъшките червено- бели усуквачки и пакетче гюзум, пропътуваха половината свят.