За втори път Казанлък става част от световната инициатива „Международен маратон – 5 километра”, която има за цел да популяризира бягането като една възможност за водене на здравословен начин на живот. Идеята е да се провокират хората да бягат за здраве, като в световен мащаб събитието започва на 28 ноември от 17.00 часа по Гринуич. В България стартът е в 19.00 часа. Казанлъчани, на които е близка идеята „бягане за здраве” и които вече имат сериозни постижения в планинското бягане, са основни организатори на събитието в града. Сред тях са Младен Гайтанджиев, Красимира Желязкова, Живко Желязков, които ще очакват ентусиастите в 18.30 часа на 28 ноември на входа на парк „Тюлбето”. Петкилометровото трасе ще премине по алеите на парка, като организаторите са се погрижили за сигурността на участниците и безпроблемното им преминаване по маршрута.

Младен Гайтанджиев, Красимира Желязкова, Живко Желязков и техни съмишленици са създали Фейсбук-групата „Планинско бягане – Казанлък” и увличат в бягането за здраве своите съграждани, защото те самите са установили колко енергия, духовна свобода и невероятни приятелства носи този спорт. Макар и различни по професия, по възраст и семейно положение, желанието да проверяват собствените си сили и да се справят с изпитанията, които им предлага планината, ги обединява и ги превръща в едно цяло.

Младен Гайтанджиев е икономист по професия. Член е на Алпийски туристически клуб –Казанлък. Занимавал се е с колоездене, но вече се е насочил към планинското бягане. Първото му състезание е през 2018 година на маратона „Трявна ултра”. Въпреки дебюта, той финишира в златната среда, но по-важното е усещането, че точно тук, в този спорт, където доказваш издръжливост и воля да се пребориш и със себе си, и с природата, е неговото място. Започва да тренира още по-усилено и тази година вече има челни класирания, като на „Боровица ултра” в Белоградчик се класира на първо място на 50 км. Следва „По стъпките на Алеко”, където сформират отбор с Христо Петканов и Красимира Желязко и записват трето място. Тази година има редица участия с добро представяне като Лудогорският маратон, тежкото състезание „Коджа кая” край село Билка в Стара планина, „Каньон крийк” край Русе и други.

Красимира Желязкова е медицински лаборант. Спортува от детството си, бяга за здраве по „Тюлбето”, но решава да пробва силите си на състезания преди година и половина. И се оказва, че младата и енергична жена си е роден бегач. На първото си участие в 12-километровата дистанция на „Търново ултра” става четвърта, като дава сериозна заявка за челните места. През ноември 2018-а на „Каньон крийк” на Басарбовския манастир стартира на 50 километра и печели второ място в нейната възрастова група. А тази година на старта на „Каньон крийк” Красимира поставя още по-голямо предизвикателство пред себе си – включва се в 90-километровото бягане. Класира се трета при жените на 40+ и четвърта в генералното класиране. При нея сякаш важи правилото колкото повече бяга, толкова повече генерира енергия и сили. Освен 90-километрово бягане по тежък планински терен, тя участва в обиколката на Витоша „Витоша 100”, изминава трудния преход „Ком-Емине” и още... Общо 20 състезания има за година и половина и в голяма част от тях е на престижните първи места. „Тези състезания са свързани с огромна емоция. Участниците са хора от цялата страна, имат различни професии, но всички сме обединени от любовта към природата. Защото освен спорта, тя е тази, която ни зарежда с енергия, сякаш ни пречиства, и изпитва волята ни с трудните терени, които ни предлага – споделя Красимира. – Това, което още прави планинското бягане, е, че ни учи на спортсменство и ни сплотява. Едва ли има друг спорт, където човекът до теб те подкрепя, ако се нараниш, дава ти от своята вода, за да се подкрепиш, облича те със своето яке, ако си намръзнал, помага ти, когато изпаднеш в някакво затруднение. Тук няма конкуренция, а приятелство. Този спорт те учи на човещина.”

Живко Желязков е икономист. Занимавал се е с различни видове спорт – баскетбол, футбол, но и той намира своето място в планинското бягане. От година и половина участва в състезания. В началото се пуска на по-малки дистанции, за да пробва собствените си сили, впоследствие участва и на дълги разстояния. Тази година се включва в маратона „Витоша 100”. „Никак не е леко планинското бягане – на места се катериш по скали, оставаш сам в гората, затова при дългите дистанции се препоръчва бягане със звънче, бяга се и нощем, може пътят ти да пресече глиган... Случва се да получиш травма, но това се забравя, защото всички ние обичаме планината, харесва ни красотата й, понякога доста сурова, привличат ни изпитанията. А приятелствата са наистина нещо незабравимо – правим си палаткови лагери, сплотяваме се и от съвсем непознати досега хора ставаме приятели завинаги.”

Освен Младен, Красимира и Живко, в редовете на казанлъшките бегачи е Станислав Николов – организатор на полумаратона „Тракийски царе”, който през 2019 година се проведе за първи път в Казанлък по време на Празниците в Долината на тракийските владетели. Тук са още Христо Петканов, Мартин Григоров, Станил Добрев. За града на розите е гордост, че сред най-добрите в планинското бягане в България е ултрамаратонецът д-р Росен Русев – казанлъчанин, който живее в София, както и Атанаска Атанасова от Енина, която също живее в столицата. И двамата не забравят родния си град и се включват в първото издание на полумаратона „Тракийски царе”.

Всички, които искат да разчупят обичайната си вечер пред телевизора на 28 ноември и да си вдигнат адреналина с хубави емоции, имат покана от „Планинско бягане – Казанлък”. Петте километра по алеите на „Тюлбето” могат да се бягат, могат и да се извървят. Важното е усещането, че с нещо си променил живота си и си приел нови предизвикателства.