Без „Арсенал“ не сме същите, твърдят от училището

Март е празничен за Профилираната природо-математическата гимназия в Казанлък. През този месец, на 6-и, е роден патронът на училището – видният български математик, акад. Никола Обрешков. „Поредица от ученически инициативи бележи и тази година дните, посветени на празника на казанлъшката Природоматематическа гимназия“, съобщи директорът Красимир Дамянов, член на Коалиция „Алтернативата на гражданите“. Събитията продължават няколко дни и напред във времето през учебната година. „По традиция, учениците сами си организират програмата“, припомни председателят на Ученическия съвет Кристиан Петров. Тази година идеята на Съвета е да включи конкретни, полезни за бъдещата реализация на абитуриентите, инициативи. Първата празнична инициатива, която премина при голям интерес, бе Денят на отворените врати, проведен на 17 февруари, когато бъдещите възпитаници на училището, идващи тук още в пети клас, разгледаха учебното заведение. Кулминацията в празничния ден този път е голямото надиграване с народни хора, в което учениците се включват масово.

И в празничен, и в работен порядък, учители и ученици от гимназията следват традициите, установени в училището от неговото създаване през 1970 година.

„Делникът на ППМГ „Никола Обрешков“ през новата учебна година, която, благодарение на Община Казанлък, стартира с изцяло обновена материална база, няма да е същият без подкрепата, която получаваме от Училищното настоятелство с председател Добрин Драгнев, общински съветник от Местна коалция „Алтернативата на гражданите“, казва директорът Красимир Дамянов, който също е в експертния състав на Коалицията. Като безценна той определя помощта, която „Арсенал“ АД непрекъснато оказва на училището. Стартът на текущата учебна година през септември би бил невъзможен без финансовата подкрепа на дружеството и на Коалиция „Алтернативата на гражданите“, които осигуряват над 15 хил. лв. за спешен ремонт на ВиК-мрежата в образователното заведение.

Обучението на приложните програмисти по една от специалностите е невъзможно без съвместната работа с казанлъшкото предприятие по програмата за дуално образование, което осигурява на учениците база за практически занятия и заплащане за вложения от тях труд. „Доброто сътрудничество с направление „Образование, квалификация и кариерно развитие“ с ръководител инж. Владимир Чучумишев в дружеството е решаващо за нас“, твърди Красимир Дамянов. Затова той държи да каже: „Благодарим на „Арсенал“, на г-н Николай Ибушев, на г-н Добрин Драгнев и г-н Владимир Чучумишев, на групата съветници от „Алтернативата на гражданите“ и на всички във фирмата, които винаги ни подкрепят – безкористно и с огромно желание!“.

Настоящата учебна година за Математическата гимназия на Казанлък тече при качествено нови условия на обучение и само на една смяна. „При 15 класни стаи, ползвани години наред, за пръв път училището разполага с общо 25 класни стаи плюс 4 специализирани кабинета – по физика, химия и два по информационни технологии, както и с 2 модерно оборудвани компютърни зали. Това става възможно след големия двегодишен ремонт, който добавя към материалната база на учебното заведение изцяло нов двуетажен учебен корпус“, обяснява директорът Красимир Дамянов. Той ръководи 50 души педагогически състав и 10 служители непедагогически персонал. 679 ученици от Казанлък и региона се учат тук в 26 паралелки в профилите математика, софтуерни, хардуерни и природни науки. Тук има и ученици – приложни програмисти, с чисто практически профил.
Всички те очакват от началото на следващата 2024/2025 година да бъде отворен и новият физкултурен салон на ППМГ „Никола Обрешков“, който в момента се изгражда. Салонът, на стойност 1 млн. 300 хил. лв., е една от най-големите инвестиции в новия бюджет на Община Казанлък, приет наскоро. Тя се реализира по проект на Община Казанлък, одобрен за финансиране от Министерството на образоването и науката. Салонът е позициониран в пространството на вътрешния двор на училището и ще има топла връзка с основната сграда. Част от двора ще остане свободен за игрище на открито, където учениците ще прекарват часовете си по физкултура през хубавото време от годината. В новия физкултурен салон, какъвто на практика училището ще има за пръв път в над половинвековната си история, ще се очертаят зони за волейбол и баскетбол. „Той ще се оборудва с уреди за нуждите на часовете по физкултура изцяло в рамките на финансирането по проекта, без допълнителни средства“, обяснява директорът. Размерите на спортното съоръжение предвиждат възможност за водене на заниманията на повече от една паралелка едновременно – дължината на закритата площ е 26 метра, ширината – 20 метра, вътрешната височина – 9.5 метра. Салонът ще бъде климатизиран и газифициран. Ще има и две съблекални – за момчета и за момичета, и санитарен възел.
Проектът включва и достъпна среда за деца с увреждания. „Цялото училище е с достъпна среда, - припомня Дамянов, - и към момента тук има действащ оборудван асансьор, както и тоалетни за хора със специални потребности“. Към физкултурния салон се изгражда и стая за учителите по физическо. Архитект на съоръжението, както и на новия корпус, който вече се ползва, е възпитаничката на гимназията арх. Силвия Папазова.
„Като цяло, радваме се на широка подкрепа и от Община Казанлък, и от бивши ученици и казанлъчани“, не крие Красимир Дамянов. Отличничката от последния випуск Валерия Стаменова, студентка по програмиране в Нидерландия, е дарила на своята гимназия новия ѝ действащ електронен сайт. Ръководителят на Ръководство Въздушно движение – София, Георги Пеев, подкрепя училището с оборудването на кабинет с професионални компютри за програмиране от висок клас. Изключително заинтересована и подкрепяща училището е и дъщерята на неговия основател Кольо Горчев - Снежина Манчорова, която дава ежегодна стипендия за изявен учител и изявен абитуриент. „Но без подкрепата на „Арсенал“ нещата при нас в този вид биха били невъзможни“, заключава директорът на казанлъшката математическа гимназия, една от първите две, открити в България през 1970 година
В средата на учебната година математици, програмисти, физици и биолози се готвят за областни и национални кръгове на ученическите олимпиади. Предстоят и така обичаните спортни състезания. В спорта, в годините преди ковид-пандемията, под ръководството на преподавателя и треньор Ивелин Узунов, също някогашен възпитаник на МГ-то, се постигаха и национални успехи в Топ 10 на юношеския училищен баскетбол.
В плановете за догодина ръководството на училището предвижда една паралелка по-малко прием на нови ученици, поради следване на принципа за поддържане на имиджа на училището като качествено учебно заведение. Една от мерките на ръководството в това отношение е продължаване на политиката на подготовка на свои ученици преди приема след седми клас – практиката показва, че училите тук деца от пети до седми клас имат много по-добра основа за обучение в природните науки, отколкото идващите от други училища. „По-добре по-малко ученици, но по-качествени“, обяснява директорът с удовлетворението, че въпреки трудностите в българското образование с мотивацията на децата, тук, в казанлъшката Математическа гимназия, нивото на обучение продължава да се запазва като много добро.
Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна Арсенал"