Цяла седмица популярен японски сайт, представящ уникални места и кулинарни рецепти от цял свят, публикува ястия от българската национална кухня. При това, приготвени в един казанлъшки дом лично от домакинята, с подбрани български продукти, под зоркото око на журналистката с неизменния фотоапарат в ръце.


Маргарита Папукчиева и Стефан Папукчиев отвориха дома си за Мисато Оканея от Токио, която с детско любопитство изучава характерните за различни страни ястия, начина им на приготовление, опитва всичко, популяризира рецептите в сайта medium.com и безпристрастно пише отзивите си за вкусовите им качества, като насърчава читателите да пробват рецептите.Най-изненадващото и най-интересното ястие за японката, която за броени дни обиколи няколко съседни балкански страни, са яйцата по панагюрски, приготвени от Маргарита Папукчиева. Много снимки и подробно описание на рецептата са публикувани в сайта, а коментарът е, че това ястие, което прилича на странна бяла супа, се приготвя само от бели продукти – кисело мляко, сирене, яйца, малко счукан чесън. Единствено изключение е заливката с горещо масло и щипка червен пипер отгоре. Още по-забавно за пишещото момиче от Страната на изгряващото слънце, е, че ястието не изисква много и специални съдове за приготвянето му. А най-странното за нея в цялата технология е комбинацията от студеното кисело мляко с горещите яйца и разтопеното масло. Ястието е лесно, вкусно, освежаващо и препоръчително, пише кулинарният специалист. „Искам незабавно да направя тази рецепта”, е реакцията на читател на сайта, впечатлен от казанлъшките Yaica po panagurski.

И още едно ястие вече е много популярно сред японците. „Всеки ден мога да ям тази салата, правиш я за 5 минути, а е вкусна и много приятна”, описва Мисато Оканея нашата традиционна шопска салата. Бяло-зелено-червената национална салата също бе приготвена в кухнята на фамилия Папукчиеви. "Сирене, краставици, домати, нищо повече, а е толкова вкусно. Липсва ми тази салата”, споделя в medium.com специалната пратеничка на сайта в България. И добавя малък щрих от действителността: „Иска ми се сиренето да беше по-евтино”.

Впечатлена от използването на кисело мляко в повечето готварски рецепти у нас – задължително и във втората „бяла супа” – таратора, в домашната баница и други местни вкусотии, Мисато Оканея е намерила съпоставка за ползването му в България и в Япония. Според цитираните от нея данни, българите консумират 27 килограма кисело мляко на човек за една година, а японците – три пъти по-малко.

„Българската маса за хранене е трансформирана от чести политически промени - коментира още Мисато Оканея, вероятно повлияна от съвременната история на България – социализъм, демократични промени, най-новото време. - Все пак има чар в това, че традиционната хранителна култура остава силна.”

За своите домакини от Казанлък тя приготви чай, спазвайки изискванията на традиционната японска чаена церемония. Самото изпълнението на ритуала в домашна обстановка е уникално. От града на розите и траките Мисато си тръгна още с рецепти как се правят сарми и се пълнят чушки, както и с типични български дарове - подправки от ароматни билки, мед и розови продукти. И с много впечатления за истинско гостоприемство и красиви забележителности.

Самите рецепти с необходимите продукти и грамажи могат да се видят и на https://cookpad.com/recipe.