Под това мото премина празничният концерт в Дома на културата „Арсенал”, посветен на 20-ата годишнина на Световния български фестивал в японския град Мунаката. Под знака на приятелството, на взаимното уважение и желанието двустранните отношения между
България и Япония непрекъснато да се развиват, както и при спазване на необходимите противоепидемични мерки, премина концертът на фолклорен ансамбъл „Арсенал” с ръководител Христо Стоянов.

С песента „Приятели завинаги” на български език ансамбълът започна концерта и го завърши със същата песен на японски. А между тези две изпълнения танцьорите на Христо наситиха с красота, с ритми, багри и много емоции залата. Специално участие в празничната вечер взе японският пианист Юске Хосака, който е студент в Националната музикална академия в София при проф. Жени Захариева.

„Днес пеем и танцуваме, за да покажем, че пак сме заедно. Въпреки разстоянието и ограниченията, които тази година наложи пандемията от коронавирус, ние живеем с това приятелство. Пазим спомените от тези изминали 20 години и знаем, че ще бъдем заедно завинаги”, това бе написано в посланието, което ансамбъл „Арсенал” изпрати до своите японски приятели.

Специално за честване 20-ата годишнина от началото на Световния български фестивал в Казанлък пристигна посланикът на Япония у нас Н.Пр. г-н Нарахира Хироши, придружен от аташето по култура в Японското посолство г-жа Тае Накано.

Японските гости се запознаха със забележителностите на Казанлък и Долината на розите, научиха за даденостите, бита, традициите и съвременно развитие на региона, благодарение любезното домакинство на „Арсенал” АД и на генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

„Този ден ще остане завинаги в сърцето ми – сподели посланик Нарахира Хироши. – Дълбоко съм развълнуван от всичко, които видях, което научих за този регион, за богатата и древна история, за запазените традиции, за хората тук.”

„Връзките на Казанлък с Япония са дългогодишни, а срещите тук между представителите на двете страни винаги са били много мили, изпълнени с искрено приятелство и взаимно уважение”, подчерта инж. Николай Ибушев.

Тържественият концерт бе уважен от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

В продължение на три седмици от 19 септември в японския град Мунаката се провежда 20-ият Световен български фестивал.Казанлъшкият фолклорен ансамбъл „Арсенал” участва в него и тази година, макар и виртуално.

Н.Пр. г-н Нарахира Хироши с танцьори от ансамбъл "Арсенал", 2 октомври 2020 година

От 2000 година събитието се провежда в Япония през месец септември в най-големия спортен комплекс в Азия – „Глобъл Арена“ в Мунаката. Комплексът се превръща в център на българската култура, на българските народни песни и танци, на българската кухня. Главната причина за това е ансамбъл „Арсенал“, чийто художествен ръководител от 1977 година досега е Христо Стоянов.

За да се осъществи тази мащабна инициатива, заслуга имат японският бизнесмен Шиничи Мунемаса, собственик на фирма „Саникс“, неговият наследник днес Хироши Мунемаса, и инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД. Благодарение на тяхната подкрепа, всяка година казанлъшкият състав популяризира българската култура и танцового ни изкуство и се утвърждава като духовен мост между двете страни.