Казанлък се поклони пред Апостола

Казанлъчани сведоха глави в минута мълчание и поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски, разположен в парка, носещ неговото име. Деца от детски градини, здраво стиснали букетчета с цветя, ученици с училищните знамена, граждани, представители на местната власт, на патриотични съюзи и организации, на политически сили се поклониха пред паметта на Апостола.

Слово за Васил Левски изнесе директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов, който подчерта значимостта на неговото дело и непреходните послания, които оставя в наследство за поколения напред. За малко повече от 3 години Левски създава в цяла България 202 комитета с 1014 членове в тях.

В тържественото честване със свои изпълнения се изявиха малките гвардейци от държавна детска градина „Детелина” към Министерството на отбраната, певческа група "Еделвайс" от Казанлък. Цветя поднесоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, народният представител Борис Кърчев, общински съветници от групите ГЕРБ, „БСП-Лява България”, представители на Съюза на офицерите от резерва и запаса, Тракийско дружество "Капитан Петко войвода", неправителствени организации, политически партии, сдружения.


Честванията започнаха в храм "Света Троица", след което бяха поднесени цветя пред барелефа на Васил Левски върху сградата, където някога се е намирал ханът на майката на неговия сподвижник Петьо Ганин - баба Гана. Тук, извън официалната програма малката Мария Владова рецитира стихотворението „Васил Левски” от Ангелина Жекова. Преди година и половина 4-годишната тогава Мария сама пожела да отреже красивата си руса коса и я дари за перука на онкоболно дете в кампанията на казанлъшкия стилист Стенли „Деца даряват на деца”. Тази година, през лятото Мария отново ще скъси косата си и ще направи същото дарение, заяви малкото момиченце, което е внучка на Почетния гражданин на Казанлък, майстор-лютиера Едрьо Едрев. Пред паметната плоча тя бе дошла заедно със своята баба Милена, за да остави букетче кокичета в памет на Дякона.
Снимки от честването на 146-ата годишнина от гибелта на Левски в Казанлък можете да видите тук: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/146-godini-ot-gibelta-na-levski-238