Споразумение за побратимяване между Казанлък и Загатала, Азербайджан гласува мнозинството на Общински съвет – Казанлък на днешното си редовно заседание.

В предложението за това споразумение на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова се общото между двата града, а именно производството на етерични масла и създаването на нови възможности за бизнес партньорства.
Благодарение на к крупен казанлъшки земеделски предприемач и общински съветник от ДПС Ридван Иляз в Азербайджан са създадени 1500 декара с маслодайна роза, чийто разсад е именно произведен в разсадниците на Иляз, близо до Казанлък.


Кореспонденцията между кметовете на двете общини- Казанлък и Загатала се води близо 2 години, с активното съдействие на посланика на Република Азербайджан у нас Н.пр. Наргиз Гурбанова, която полага изключителни усилия за укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни и на посланика на Република България в Азербайджан Николай Янков.

Загатала се намира в северозападната част на Азербайджан. В града и района около него живеят около 41 000 души, които произвеждат се розово и лавандулово масло, алкохолни напитки, тютюн, чаени изделия, ядки, изделия от коприна и други. В региона има около 100 исторически паметника, сред които най-известна е крепостта Пери Гала, която се отнася към IV – V век и в превод означава „Крепост на феята“.