13 казанлъчани, изявени в различни области на културата, получиха признание в Деня на народните будители. Това са отец Петко Мотев, Веселин Шивачев, Мария Стоянова, Георги Антов, Цветан Цочев, Надя Тончева, Андриян Андреев, Ренина Лекова, Тодорка Петкова и Славяна Гайдарова. Със специални награди бяха отличени Анна Кожухарова, Антония Каярова и Николай Тенев.

Жури в състав световноизвестният лютиер Едрьо Едрев, историкът д-р Косьо Зарев – историк, актрисата Гълъбина Михайлова, писателката и краеведката Лилия Димитрова и вокалният педагог Стефка Денева, присъди наградите в няколко категории, като имаше трудната задача да направи избор сред номинираните за отличията изявени казанлъчани.

В категория „Жива памет“ – история, духовност и краезнание от 7 номинации бяха отличени културният деятел и общественик Веселин Шивачев и архиерейският наместник в Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев, който посвети признанието на всички църковнослужители в Казанлък.

В категорията „Магията на писаното слово“ – библиотечно дело, театър, литература, при 5 номинации наградата спечели доайенът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Георги Антов и с пълно мнозинство от гласовете на журито - примата на Музикалния театър на Казанлък Мария Стоянова.

Надя Тончева, изпълнител и преподавател по поп и джаз, инициатор и артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“, и Цветан Цочев, хореограф и ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, са победителите в категорията за музика и танц „Красота в мелодия и движение“ с най-много номинирани казанлъчани – 9.

От 8 номинирани в категорията „Ваятел на българщина“ – изобразителни изкуства и занаяти, плакет и грамота бяха присъдени на лютиера Андриян Андреев, специализант на международната школа „Антонио Страдивари“ – Кремона, и на художничката Ренина Лекова.Като „Пазител на традицията“ – читалищно дело, фолклор и традиции, от 3 номинации наградата спечели Дора Петкова, създател на Народно читалище „Жар – 2002“.


Наградата в категория „Будният дух на Казанлък“ – в областта медии и журналистика, спечели Славяна Гайдарова от Радио „Фокус”.Община Казанлък присъди и две специални награди. Носители са хореографите Антония Каярова и Николай Тенев, ръководители на Клуб по спортни танци „Киара – Н“, и директорът на Общинска библиотека „Искра” Анна Кожухарова.


По Общинската програма за закрила на детето на 1 ноември бяха отличени казанлъшки деца с изявени дарби и постижения в изкуството и спорта. Това са носителката на многобройни отличия от конкурси по пиано Христиана Харалампиева, второкласничка в СУ“Екзарх Антим I“, младата художничка Ванеса Георгиева, 11-ти клас в НУПИД „Акад.Дечко Узунов“, талантливата балерина Стефани Джурова, 7-мокласничка в СУ “Екзарх Антим I“, носителката на престижни отличия от музикални конкурси Елена Николаева, 7-ми клас в ОУ “Свети Паисий Хилендарски“, и победителката в редица състезания по тенис на корт Дария Радулова, 9-ти клас в СУ“Екзарх Антим I“.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова приветства културните дейци с думите: „Казанлък има своето огнище, има своите въглени, но най-вече, в Казанлък гори Огънят. Огънят на просветителството, на културата и изкуството, тук гори огънят на духовността. Вие, дейците на културата, правите Казанлък да бъде духовен град и свят! Честит празник, Будители на Светлия Казанлък!“.

Малките гайдари от СУ "Екзарх Антим Първи" с ръководител Тодор Говедаров откриха тържеството по повод Годишните награди на изявени културни дейци в Казанлък ' 2018. В празничната програма участваха още хор "Севтополис" с диригент Дора Кошева, Рая Йовчева от Вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева, танцьори от Народно читалище „Жар - 2002“ с ръководители Тодорка Петкова и Петър Белчев. Церемонията бе уважена от заместник областния управител на Стара Загора Красимир Червилов.