Среща на директорите на спортните училища в страната с председателя на парламентарната Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев и на неговата заместничка Ина Иванова, се проведе в спортна зала „Багира“ в Казанлък на 31 януари.

„Това е първата по рода си среща, но тя няма да е последна“, заяви г-н Ченчев. „Има много проблеми, свързани с поддръжката на спортните бази, с образователния процес и приемът в спортните училища. Те могат да бъдат решени с общи усилия. Искам да благодаря на колегите за това, че и днес те допринасят за високите спортни постижения, за това, че българските спортисти продължават да печелят медали“, допълни той.

В страната има 19 общински и 6 държавни спортни училища. Всяка от тях поддържат различен профил и има различен тип проблеми. Основната цел за депутатите от комисията е да получат до десет дни писмените становища на директорите. Тази информация ще бъде обобщена, след което ще се инициират необходимите нормативни промени.

Според Ина Иванова, трябва да се промени начина на финансирането на спортните училища, тъй като досегашната система за делегираните бюджети не стимулира достатъчно постигането на по-високите спортни постижения.

Казанлък бе избран за провеждане на срещата, заради добрата си локация в центъра на страната. Иван Ченчев благодари за добрата организация на домакините от комплекс „Багира“, представени от Деко Григоров, спортен директор на ВК "Казанлък волей".