Инициативата, организирана от Младежкия съвет на организацията „Лумос“ в България в подкрепа на млади хора с интелектуални затруднения, събра в Казанлък младежи, които следват мечтите си, независимо от факта, че са различни. При засилен интерес премина срещата от Националната кампания на младите самозастъпници: Поход на мечтите 2. Една от активните участнички в нея е казанлъчанката Михаела Иванова. Тя е първият професионален самозастъпник на „Лумос” и е част от екипа на организацията вече четвърта година. Михаела, която спечели два златни медала през 2011 година от Спешъл Олимпикс, днес работи като ментор на деца и младежи с увреждания и ги подкрепя по пътя, който самата тя извървя.

Младежите от Дневния център за деца и младежи с увреждания, от Защитените жилища в Казанлък и Овощник и други дискутираха възможностите за интеграция в обществото, начинът да осъществят мечтите си, да се реализират професионално, да се учат и развиват. В помощ на своите приятели се включиха и членове на Младежкия общински съвет в Казанлък. Разделени на три групи младите хора обсъждаха заедно какви са техните проблеми и как виждат решаването им. Преди Казанлък срещи в рамките на Националната кампания са проведени във Варна и Добрич.

Преди седем години „Лумос“ започва работа по темата за младежко и детско участие на деца се интелектуални затруднения. В процеса на работа се оформя група активни млади хора, които се превръщат в самозастъпници за правата на всички млади хора по света за независим и достоен живот, професионална реализация, социално включване и участие. През 2018 година е създаден Младежкият съвет на "Лумос". Целта на Националната кампания, която младите организират, е да се изработи Манифест, който да бъде подкрепен от участниците в дискусиите и разпространен сред всички заинтересовани страни на национално ниво. Изготвен е и Етичен код на Похода, който включва „дух на равнопоставеност, зачитане на правата на всички хора, толерантност към различното мнение, конструктивен и позитивен тон, лесен за разбиране от всички език, на който да говорим по време на дискусиите и други“.

Председател на организацията „Лумос“ е известната английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“ Джоан Катлин Роулинг. През 2004 година тя основава благотворителна организация за подкрепа на деца с увреждания, настанени в институции. Впоследствие тази организация се превръща в днешната организация „Лумос”. През 2010 г. е открит първият й офис в София. Една година по-късно се разкриват и офисите в градовете Варна и Добрич.