Да подкрепим дуо Надежда Цанова - Петър Македонски в класацията на БНР "Музикант на годината"

Млада, красива и невероятно талантлива. Надежда Цанова. Младата пианистка от Казанлък е претендент за награда в престижната каласация „Музикант на годината” за 2017-а на Българското национално радио. Клавирният талант от Долината на розите е номинирана заедно с тромпетиста Петър Македонски, солист на Оркестъра на Българското национално радио, в категорията „Ансамбъл на годината”. Престижното състезание за наградата „Музикант на годината” се организира от националното радио от 1991 година, като специализираното предаване "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" провежда анкета сред слушателите на БНР за „Музикант на годината“ в класическите жанрове.
В историята на надпреварата носители на наградата са виртуозни български инструменталисти, певци и диригенти като Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Теодосий Спасов (два пъти), Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска (два пъти), Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Веско Пантелеев-Ешкенази, Ваня Монева, хор „Бодра песен“ – Шумен, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и други. Освен голямата награда "Музикант на годината" - уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които "Активна творческа дейност, "Музикален проект на годината", "Премиера" и др.

В тазгодишното 27-о издание на класацията има промени, като за наградата "Музикант на годината" могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители се състезават в категория "Ансамбъл на годината". Съгласно този регламент, дуото Надежда Цанова, пиано - Петър Македонски, тромпет, се състезава в категорията „Ансамбъл на годината”. Те са номинирани в тази категория с още 5 музикални формации.

Казанлъчани имаха възможност да чуят на живо изпълненията на невероятното дуо точно преди една година – на 18 януари в залата на музей „Искра“, само ден след техния съвместен запис за Златния фонд на Българското национално радио. Още два пъти през 2017 година Надежда Цанова гостува в своя роден град и изнесе вълнуващи концерти пред казанлъшката публика, последният от които бе по време на музикалните празници, посветени на акад. Петко Стайнов през изминалия декември.

Всеки, който иска да подкрепи казанлъшкия талант Надежда Цанова и нейния дуетен партньор Петър Македонски в класацията на БНР „Музикант на годината” за 2017-а, може да гласува в анкетата на БНР, http://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata.Гласуването е еднократно, а победител е кандидатът, спечелил най-много гласове. Срокът за вота на слушателите е краят на месец февруари 2018 година.

Дуо Надежда Цанова - Петър Македонски спечели 5 престижни международни награди през 2017 година. Преди по-малко от месец, през месец декември музикантите завоюваха Гранд При в Париж. В списъка от отличия се включват още Първа награда от международния конкурс по интернет IMKA в Сараево, Гранд При от конкурса в София „Музиката и земята”, проведен през месец април, Първа награда от конкурса в Добрич „Надежди, таланти, майстори”, състоял се през септември. През октомври 2017 година Надежда Цанова е единственият български музикант, участвал в Международният конкурс за камерна музика в Пловдив, където тя печели Втора награда.

Само след два дни, този четвъртък, деутът ще свири Шостакович със Софийски солисти, диригент Пламен Джуров, на 23 февруари предстои концерт с творби на Сен-Санс с оркестъра на БНР. В натоварената концертна програма на младите музиканти са включени много солистични изяви у нас и в чужбина. През ноември 2018 година дуетът има покана за концерт в Чикаго, САЩ.

Надежда Цанова свири от петгодишна в Казанлък и е от първите възпитаници на музикалния педагог Елена Юлиянова. За пианото я открива най-напред нейната майка д-р Детелина Динева. В Националната музикална академия Надежда Цанова учи пиано при проф. Стела Димитрова – Майсторова. Има специализация в Кралската консерватория на Белгия в Брюксел при проф. Боян Воденичаров. Специализира и в Париж. Била е в майсторските класове на проф. Марчела Грудели – Германия, проф.Валери Шарупа – Русия, проф. Пламена Мангова – София, проф.Маурицио Моретти – Сардиния.
Талантливата пианистка от Казанлък има награди от „Пианисимо“, „Аполония“ в България и Австрийските музикални седмици в България, както и от фестивалите „Bosa Antica“ в Сардиния – Италия и Моцартеум – Залцбург. Свирила е като солист със Софийската филхармония, Оркестър „Симфониета“, Симфоничния оркестър на БНР. Има концерти в Италия, Белгия, Словакия, Германия, Унгария, Япония, Полша, Австрия, Китай.

Гласуването продължава до края на месец февруари и може да се осъществи по един от следните начини:
- по време на предаването “Алегро виваче” по програма “Хоризонт на БНР всеки вторник след 21.10 часа на телефон 02 963 15 65;
- на телефон 02 9336 336 в работните дни следобед

На този линк можете да видите всички номинирани изпълнители, ансамбли и музикални проекти, за които слушателите могат да гласуват: