Казанлъчанин е 52-ият носител на наградата "Чудомир"

52-ият носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, е казанлъшкият журналист и писател Петър Марчев.

Жури под председателството на Деян Енев присъди наградата на Петър Марчев за неговия разказ „Животът е прекрасен“, публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. „Стършел“. По време на Чудомировите празници през 2019 година главният редактор на в. "Стършел" Михаил Вешим каза, че казанлъшки автор е бил "на косъм" да стане носител на 50-ата награда "Чудомир" и това беше Петър Марчев. Две години по-късно той вече е победител в конкурса и ще получи заслужено отличието.

Kазанлъшкият творец има издадени няколко романа, автор е на рок-опера, пътеписи, публицистика, хумор и сатира, литературна и кинокритика, както е и режисьор на филми. В зората на демокрацията Петър Марчев е работил като журналист във вестник Заводска трибуна", чийто наследник е вестник "Трибуна Арсенал", както и във вестниците "Искра" и "Седмица" в Казанлък.

Наградата „Чудомир“ е най-старото литературно отличие у нас, което се връчва без прекъсване от 1969 година досега и се дава за хумористичен разказ, публикуван във вестник „Стършел“. Призът е учреден през 1969 г. и се връчва от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и в. „Стършел“ всяка година. От организирането на Чудомировите празници до днес, това е едно от най-очакваните културни събития в седмицата от 25 март до 1 април.

Първият й носител е Петър Незнакомов през 1970 г. Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже - досега само веднъж тя е била присъждана на жена - през 1981 година на Здравка Евтимова. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров - Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г. Най-много статуетки на Чудомир притежава покойният вече „стършел“ Йордан Попов. Приживе той 3 пъти е печелил конкурса за къс хумористичен разказ. Сред творците, получили наградата "Чудомир", са още Станислав Стратиев, Мирон Иванов, Христо Карастоянов, Владо Даверов, Йосиф Перец, Христо Бойчев, Деян Енев, а през последните 3 години носители са Иван Димитров, Деян Копчев, Никита Нанков.

От 2019 година наградата е плакет с шаржирания образ на Чудомир. Оригиналният плакет е изработен от Теню Пиндарев и се съхранява в ЛХМ „Чудомир”, дарен от съпругата му Донка Пиндарева. По оригинала се прави точно копие. Връчваната дотогава статуетка на Чудомир отива при победителя в театралния конкурс "Комедийният хит на сезона".