Казанлъчани се поклониха пред паметта на Стефан Почеков

Родолюбиви граждани почетоха паметта на единствения казанлъчанин, участник в Априлското въстание през 1876 година - Стефан Стоянов Почеков. Стефан Почеков е роден в Казанлък през 1850 година. Съосновател е на Ученолюбива дружина „Искра“ и председател на настоятелството й през 1874 година. Работил е като учител в родния си град и е другарувал с Петьо Ганин, сподвижник на Васил Левски. Срещал се е в село Шипка с апостолите на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Каблешков. После става учител в Клисура. Включва се в подготовката на Априлското въстание, развива активна революционна дейност и се записва във войската на IV Пловдивски революционен окръг. Сражава се на позицията „Зли дол“. След потушаване на въстанието в Клисура, се прехвърля в Копривщица и се включва в четата на Тодор Каблешков. На 30 април 1876 година четата потегля за Троянския Балкан. След тежки преходи и сражения, въстаникът от Казанлък пада убит на 8 май 1876 година при село Чифлик.

Преди 7 години, на 1 ноември 2016-а, във връзка със 140 години от избухването на Априлското въстание, потушено с цената на много свидни жертви, в Казанлък бе издигната паметна плоча на въстаника. Идеята и осъществяването й са дело на Инициативен комитет с председател Недялко Пъков. Самият той е родственик на участник в Априлското въстание - праправнук е на Стоян Пъков от Панагюрище, който намира смъртта си в бунта.

На 4 май 2023 година пред паметната плоча, издигната в близост до родната къща на Стефан Почеков в Казанлък, която вече не съществува, бе произнесено слово за пътя на героя, сражавал се в четата на Тодор Каблешков и загинал едва на 26 години. Деца от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ застанаха в почетен караул до плочата от черен гранит. Рецитирани бяха патриотични стихове от ученици в същото училище, а певческа група „Тракия“ поднесе кратка програма от патриотични песни. Подножието на плочата бе обсипано с цветя от Инициативния комитет в лицето на Недялко Пъков, от Община Казанлък, ИМ „Искра“, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, патриотични организации и граждани.