Кампанията "Журналисти в училище" и в  Казанлък


За трета поредна година ученици от ПГ „Иван Хаджиенов” стават част от националната кампания "Журналисти в училище".

В четвъртък, 16-ти май учениците от 11 и 12 клас на професионалното училище ще имат среща с едно от емблематичните лица на българската журналистика Генка Шикерова.

Темата, по която журналистката ще беседва с подрастващите, е „Фалшивите новини”. Възпитаници на гимназията от няколко паралелки са проявили интерес към работата на известната репортерка и са пожелали да се видят „очи в очи” с нея.


С всяка изминала година интересът на младите хора към журналистиката се увеличава.

През 2017-а Благой Цицелков се срещна с над 50 ученици от професионалната гимназия. През 2018 г. повече от 150 ученици разговаряха с Надежда Узунова. Тази година срещата е с Генка Шикерова. Самата дискусия бе предшествана от тематични събития в Механото, като в тях са пожелали да участват 150 ученици и 20 учители.

Кампанията „Журналисти в училище“ се организира в рамките на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. Инициативата цели да повиши медийната грамотност сред подрастващите, да ги стимулира да бъдат активни граждани и да допринесе за тяхното кариерно ориентиране. До момента в срещите са взели участие близо 7000 ученици от цялата страна.

Участници в тази инициатива от ПГ „Иван Хаджиенов” са двама преподаватели - Красимира Чорбаджийска и Йовка Чорбаджийска.

Генка Шикерова e завършила "Журналистика и масови комуникации" в Софийския университет и има редица специализации в страната и чужбина.