Стартира благотворителната кампания на Община Казанлък и фондация „Сийдър“ „И аз съм дете от твоя град. Виж ме! Подкрепи ме!“. Тя има за цел да набере средства в подкрепа на децата и младежите със и без увреждания, живеещи в къщичките от семеен тип в града, както и да призове местната общност да ги приеме, приобщи и да подкрепи развитието им.


Кампанията бе открита в Младежки дом - Казанлък, където децата и младежите представиха част от своите таланти и отправиха поздрав към града и хората. След това се проведе пресконференция, на която заместник-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова и изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова представиха целите и дейностите на кампанията и призоваха представителите на местния бизнес да се включат в кампанията и да откликнат на нуждите на децата като дарят средства в тяхна подкрепа.


През 2015 г. Община Казанлък разкри 3 къщички от семеен тип и 1 защитено жилище в града, а фондация „Сийдър” подкрепи процеса и впоследствие пое тяхното управление. В къщите живеят 45 деца и младежи без родителска грижа на възраст между 5 и 30 години, които са прекарали живота си в институции. 31 от тях са с увреждания. Средствата, които държавата отпуска за тяхната издръжка, задоволят само най-базисните нужди от храна, отопление и малък екип от терапевти. Необходимото дофинансиране на една от къщичките за една година е 26 695 лв. или по 185 лв. на дете на месец. Това са средства за транспорт, храна, образователни материали, външни социални услуги, индивидуални курсове за развиване уменията на децата, материали по трудотерапия, дрехи, играчки, лични вещи и извеждане на децата в общността, медикаменти, санитарни материали и режийни.


Кампанията „И аз съм дете от троя град” ще набира средства до 9 юни, 2016 г., когато ще приключи с благотворителна вечеря за всички участници в нея. Всеки, който иска да я подкрепи може да намери повече информация на сайта на Община Казанлък и фондация „Сийдър” или да се свърже с организаторите на телефон 0884 962986.


Дарения се приемат в офиса на фондацията на ул. „Искра“ № 6, вх. 1, ет. 1, ап. 1 в град Казанлък или по банков път по сметката на фондацията в Уникредит Булбанк, BIC: UNCRBGSF, IBAN: BG05 UNCR 7000 1520 3427 69 – BGN. За всяко дарение фондацията ще издава договор и сертификат за дарение.