Как влияе кафето на празен стомах

Може би започвате деня си със скок от леглото и пускане на кафемашината.
Или практикувате периодично гладуване, което означава, че пиете чисто кафе, преди да ядете нещо друго.
Но дали това няма да навреди?
Ако при някои хора това не е проблем, други се оплакват от стомашно-чревно разстройство или нервност, ако не хапнат нещо първо.
Истината е, че приемът на кафе и реакцията на организма варират от човек на човек. Някои хора може да са особено чувствителни към кофеина, и по-скоро към приема му на празен стомах.
Изследванията, които конкретно разглеждат ефектите от кафето на гладно, не са много и като цяло не е установена силна връзка между консумацията на кафе и проблемите с храносмилането.
Все пак човек трябва да слуша как тялото му реагира на кафе на празен стомах, тъй като всеки организъм е индивидуален.
Ако след пиене се чувствате добре, няма нужда да спирате. Но ако все пак се съмнявате доколко тялото ви реагира на това, вижте на кои симптоми да обърнете внимание.

Ако имате проблеми с храносмилането
Кафето стимулира производството на киселина в стомаха, което може да бъде дразнещо за тези, които се оплакват от киселини и рефлукс. При някои хора дискомфортът може да бъде по-забележим на празен стомах.
Ако случаят е такъв за вас, хапнете нещо малко с кафето - банани, овесени ядки, яйца, нецитрусови плодове и пълнозърнеста препечена филийка. Имайте предвид, че добавените захари и синтетичните сметанови изделия, които често вървят с кафето, също могат да причинят рефлукс.
Кафето също така увеличава контракциите на мускулите в дебелото черво, което помага на някои хора за изхождане. И ако за мнозина това е добре дошло, за хора със стомашно-чревни проблеми, като синдром на раздразнените черва или диария, може да влоши симптомите.
Друг аспект, на който акцентират експертите е, че яденето стимулира храносмилателния тракт. Така че понякога лека закуска с кафето също може да доведе до желание за тоалетна. Отново ключът е да обърнете внимание на това как се чувствате. Ако рутинно изпитвате дискомфорт, когато пиете кафе на празен стомах, а дори да хапнете нещо с него, не помага, тогава може би е време да го намалите.
Често дозата или количеството имат значение, когато става въпрос за храни или напитки и стомашно-чревна толерантност. Може да понасяте една чаша кафе много добре, но три чаши причиняват силен дискомфорт. Вслушайте се в тялото си и се приспособете.

Треперене или безпокойство
Стимулиращите ефекти на кофеина могат да засилят често срещаните симптоми на тревожност, като нервност, безпокойство, проблеми със съня и ускорен сърдечен ритъм - особено когато са в по-големи дози. Хората с тревожни разстройства могат да изпитват по-силни симптоми на нервност, дори от малки количества кофеин, спрямо тези, които не са склонни към безпокойство.
Счита се, че до 400 милиграма на ден са безопасни за повечето здрави възрастни, но тревожните хора могат да получат реакция и от 200 мг. За справка, една чаша кафе, приготвена у дома, съдържа около 100 милиграма кофеин.
Ако се чувствате раздразнени след чашата кафе, вижте дали яденето или закуската със сутрешната ви напитка има значение. Падането на кръвната захар, което изпитвате, когато не сте яли от известно време, също може да допринесе за чувство на тревожност.
Помислете дали да не намалите кофеина, което може да стане и чрез храната. Все пак е добре да вземете под внимание всеки дискомфорт, който изпитвате след пиене на кафе - с или без храна.