Наближава Коледа и всеки би искал да избере най-подходящия подарък за близки и приятели. В последните трудни месеци все повече се формира интересът към пълноценни и практични подаръци за предстоящите празници.
Психолози, работещи върху поведенческите модели при хората, са създали йерархия на потребностите, базирана на стълбицата на Маслоу за човешките потребности. Според техните изследвания и тези модели, днес хората са мотивирани да посрещната основните си нужди, преди да преминат към изтънченост и удоволствие.
Според специалистите това важи и за коледното пазаруване. От направените проучвания е установено, че повечето хора спадат към четири основни категории: любопитен дух; амбициозни; общителни или търсещи простота.
Любопитният дух у някои хора планират нови авантюри през 2021 г.
Амбициозните са най-щастливи, когато постигнат личните си цели и се фокусират върху нови проекти.
Общителните искат да бъдат заобиколени с обичани хора и вероятно им липсват социалните контакти по време на ограниченията, заради пандемията.
Търсещите простота се радват на комфорта и обикновените неща в живота.
Психолозите съветват най-напред да се прецени към коя от категориите спада човекът, на когото избираме подарък и да се спрем на най-подходящия за него.
Ако е „любопитен дух“, подаръкът е добре да насърчава самоизразяването и творчеството.
Ако е „общителен“ – най-уместен е персоналният подарък.
„Амбициозните“ ще се зарадват на нещо, което признава най-добрите им качества.
За „обичащите простотата“ са предназначени практичните подаръци.
Така, че преценете си човека и… напред към предизвикателствата, наречени „коледни подаръци“.