Да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната до края на юли взе решение Националния оперативен щаб след вчерашната среща с премиера Борисов. Решението се взема на основание увеличените регистрирани случаи на коронавирус от последните дни.

За последното денонощие те са 174 от направени 2775 теста, с което заразените стават 5914. От тях 470 са в болница и 29 в интензивни отделения. Стана ясно, че високите температури не пречат на разпространението на вируса.

НОЩ препоръчва на щабовете по места да въвеждат при необходимост нови мерки. Препоръчва се да бъдат сведени до минимум масовите мероприятия и да продължи спазването на приетите по-рано мерки за дезинфекция, дистанция и дисциплина, както и носенето на маски в закрити пространства и в обществения транспорт.
От брифинга на НОЩ вчера бе съобщено още, че български екип е на път да открие лекарство срещу коронавируса. България е първата страна в Европейския съюз, която е успяла да осъществи клинично изпитване на препарата „Ивермектин“.