Между 10 и 12 проби на деца, които в момента селекуват в казанлъшката болница ще бъдат изпратени в понеделник за изследвания за коронавирус в лаботаротията в Стара Загора.
Това съобщи управителят на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" д-р Кети Маналова, по време на проведеното днес заседание на Областния медицински съвет-в Стара Загора.
На заседанието медицинските управители на болници в област Стара Загора изразиха и притеснението си от недостигащия брой лични предпазни средства за медицинския персонал, основно специалните маски за лице с филтър.
В Областния медицински съвет участваха също и кметовете и зам. кметове на общини в областта, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на "Териториална дирекция" към ДАНС Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на ОД МВР, директорът на ЦСМП-Стара Загора д-р Маргарита Павлова, директорът на РУО Татяна Димитрова, представители на здравни институции.
Заседанието бе свикано от областния управител заради потвърдените 4 случая на коронавирус в градовете Габрово и Плевен.
На него директорите на болници докладваха предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Във всички болници в областта са въведени и спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас.
За работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на лицата, които са под карантина, по списък от Дирекцията на Полицията.
Разкритата за изследване на коронавирус лаборатория в Окръжната болница в Стара Загора разполага в момента с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200.
До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, като всички са отрицателни.

До второ нареждане се прекратяват приемните кметски дни, там, където се провеждат.
Работещите с граждани служители в общинските администрации ще бъдат снабдени с лични предпазни средства.