Изложба на автентични носии в Стоян Стайновата къща

"Сурва", под това име девойките от триото за автентичен фолклор "Калина" и техни приятели подреждат веднага след Рождество уникална изложба от автентични български носии в Стоян Стайновата къща в Казанлък.

Носиите, които певиците ще покажат са от техните лични колекции и представляват различни български костюми от фолклорните области на страната. Редом с експозицията, която ще остане за посетителите от 26-ти до 30 декември, те предлагат и различни интересни занимания за малки и големи, в които да оживее духа както на коледните празници, така и да пресъздават познати и забравени български традиции и умения.

В различни работилници желаещите ще могат да изработят сурвачки от естествени материали или коледни свещи, както и да послушат и почетат поезия, да послушат приказки за големи и малки под името "Възроди детето".

На Стефановден, 27 декември, във втория ден от изложбата "Сурва" организаторите й канят и на специалната прожекция на "Вега Словена".

/ За тези и другите интересни прояви в рамките на четирите дни на "Сурва", както и за часовете на отделните прояви, вижте афиша. /виж снимката/

Официалното откриване на изложбата в Стоян Стайноваа къща е на 26 декември, понеделник- от 17 часа.

По време на откриването със свои изпълнения ще радват почитателите на автентичния български фолклор и народните традиции трио Калина" и женска група от НЧ "Алеко Константинов 1919" в село Ясеново и приятели.

Проявите в рамките на "Сурва" се провеждат под егидата на "Вихъръ" - пространство за Култура и Изкуство.

Стоян Стайновата къща се намира на ул. "Иван Вазов" №16 в Казанлък.