Изложба "Деца в риск": Не искам да съм беден! Искам да уча и работя, да имам дом

Годината е 1998. Една от най-трудните и гладни години в съвременна България. Животът в страната ни е почти замрял. В такава тежка ситуация благотворителната фондация „Оазис“, католическото монашеско общество „Салезиани на Дон Боско“ провинция Прага със седалище в Казанлък и фотоателие „Александър“ на ф. х. Александър Иванов решихме да се организира благотворителен фотоконкурс-изложба. Салезианите на Дон Боско осигуриха необходимите средства и с активното съдействие на Александър Иванов фотоконкурсът се реализира. 45 участници от България, Чехия и Югославия с 287 творби. Жури с председател покойният вече проф. Румен Георгиев – Рум, селектираха за изложбата 128 снимки от България, Индия, Чешката република, бившата Югославия, Албания, Индия, ЮАР.

Дебютът на изложбата "Деца в риск" беше на 3 юли 1998 г. в ИМ „Искра“ - Казанлък.Специално за откриването пристигна провинциалът на Салезианите от Прага отец Бено Бенеш. Официални лица бяха зам. -кметът на Казанлък Георги Минев, епископ Георги Йовчев от Пловдив, викарият на Апостолическата Католическа Екзархия от източен обред архимандрит Благовест Вангелов, служители на посолството на Чехия в София, ръководството на „Каритас“ - България, по-голямата част от участниците в конкурса. Всички бяха приятно изненадани, че изложбата бе съпроводена от албум с творби - наградени и ненаградени. Голямата награда завоюва фотографът Добромир Симов.

На 3 август същата година изложбата бе експонирана в залата на Чешкия културен институт в София в присъствието на посланика на Чешката република в България, монсиньор Христо Пройков, екзарх на католиците от източен обред в България, ръководството на Културния институт, много фотографи, художници и граждани.

В Пловдив бе показана на 18 октомври в Стария град в присъствието на десетки фотографи, художници и граждани. Особено впечатление прави написаното в книгата за впечатления от едно клошарче Енчо от Пловдив: „Не искам да съм беден! Искам да уча и работя, да имам дом“.

Във Варна показахме изложбата на 17 ноември 1998 в Археологическия музей в присъствието на посланикът на Великобритания Н.П. Ричард Стаг, известният благотворител Иван Станчов, служители в Общината и десетки фотографи и граждани.

На 15 ноември изложбата бе експонирана в Прага в присъствието на посланикът на България в Чешката република Н.П. Мартин Томов, посланикът на Чешката република в София, зам. Председател на техния парламент, членове на правителството и синдикатите, православни и католически свещеници, десетки фотографи, журналисти почитатели на фотографското изкуство. На следващия ден от Бон пристигна и човекът предоставил средствата за проявата: отец Ердер от „Мисионс Прокур на Салезианите на Дон Боско“.

От столицата Прага изложбата „пое“ своят дълъг път и в други градове на Чехия, както и в Словакия и Германия с цел набиране на средства за финансиране на различни дейности на казанлъшката благотворителна фондация „Оазис“.

И така стигаме до миналата 2020 година, когато изложбата се „завърна“ в България и предадена за съхранение на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Намериха се и отпадналите при селекцията творби!

За съжаление част от творците вече не са между живите. Но тяхното изкуство е вечно. Да им отдадем дължимото!

На 27 април 2021 година от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременното изобразително изкуство е откриването на изложбата "Деца в риск" при съблюдаване на всички изискуеми мерки за безопасност, предизвикани от пандемията COVID-19.

Инж. Стефан Папукчиев, директор на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък