Иновация – респиратор с дистанционно управление Полски учени са разработили респиратор, който може да се управлява дистанционно. Този метод на управление осигурява по-голяма безопасност на медицинския персонал при обгрижване на инфекциозно болни. Особено актуален е той в последните месеци, когато се разви пандемията от коронавирус.
Респираторът е експериментален и следват изпитвания за доказване на неговата безопасност при употреба.
Ако бъде приложен, респираторът RespiSave може да следи състоянието на пациентите от дистанция и да се променят настройките на апаратурата според състоянието на болния, което може да бъде осъществено от всяко място в болницата. Сигнализацията, която ще дава самия респиратор ще дава възможност на медиците да проследяват състоянието на свързания с него пациент във всеки един момент.
Експлоатацията на респиратора ще намали непосредствените контакти със заболелия, което ще ограничи риска от зараза на медицинския персонал.
Очаква се новият респиратор да бъде по-евтин от използваните досега. Надеждите на създателите му са свързани с разширяването на телемедицината, особено с разрастването на пандемията.
След преминаване на тест-периода, полските медици очакват да разчитат на новия дистанционен респиратор още в следващите месеци.
News.bg