"Аз успях. Можеш и ти" е мотото на проекта, който Община Казанлък стартира в навечерието на Рождество Христово. Инициативата ще се реализира през Новата 2022 година, а началото му бе поставено на 23 декември 2021-ва на среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов с журналисти. Кметът представи идеята на Общината чрез двама души, които са успели през 2021 г. – всеки по свой начин. Това са Живка Ролева, победителка в риалити формата „Фермата“, която е от Крън, но определя себе си и като казанлъчанка, и Петко Рачев – шофьор на електробус, който проявява толерантност и спортсменско поведение на пътя, въпреки натоварения и доста често изнервен трафик.

„Това са хора, които вдъхновяват със своето поведение, хора със силен дух, възпитание и трудолюбие“, сподели Галина Стоянова. Такива хора, малко познати на своите съграждани, но вършещи добрите си дела тихо и последователно, са пример в днешното общество. Идеята е ликовете на съвременните герои да бъдат поставяни на билбордове в Казанлък - от една страна – за да ги познават хората, а от друга – да бъдат вдъхновение за всеки от нас.

Победителката във „Фермата“ получи специален поздравителен адрес и подаръци. За Коледа с подарък от Община Казанлък си тръгна и другият герой на деня – Петко Рачев.

Живка Ролева призна, че наградата от Казанлък й е много скъпа, че се притеснила от поканата на кмета на Казанлък да участва в тази среща, защото градът има специално място в сърцето й, това е нейното „у дома“. Тя живее в Австрия, но винаги се връща с огромна радост в родния край. Живка сподели още, че се радва на хубавите неща, но за тях в общественото пространство у нас се отделя много по-малко време и място, отколкото за лошите. И направи паралел с Австрия, където хората, събирайки се помежду си, говорят не кое не е наред, а кое е хубавото. И с това даде повод всеки човек да се замисли за истински важните неща в живота ни, върху които си струва да се фокусираме.

И още една новина съобщи кметът Стоянова. Има идея една общинска къща в центъра на града да се превърне в музей на художника Иван Милев, по подобие на представянето на Ван Гог в музея в Чикаго. Идеята е обсъдена с Художествената галерия в Казанлък и нейния директор д-р Пламен Петров. „Да се надяваме, че ще намерим сили да финансираме тази инициатива“, си пожела кметът за новата година. През 2022-ра се навършват 125 години от рождението на художника и в тази връзка Галерията организира изложба на негови творби в Рим.

В предколедната среща председателят на ОбС Николай Златанов пожела здраве на всички и най-важното – всеки да изпитва удоволствие от работата, с която се занимава.

Вдигнаха се наздравици за здраве и успехи. Ползотворно партньорство и много добри новини, си пожелаха взаимно кметът Галина Стоянова, председателят Николай Златанов и представителите на местни, регионални и национални медии. Журналистите получиха и подаръци - календарът на Общината за 2022 г. с кадри от побратимените на Казанлък градове.