Идват новите електробуси

До 5 месеца Община Казанлък би следвало да получи 7 нови електробуса - пет 8-метрови и два 10.5-метрови електробуса за градския транспорт в Казанлък. Това става възможно, след като днес, 12 юни 2020 година, кметът Галина Стоянова подписа договор за доставка на модерни електробуси, част от проекта “Интегриран градски транспорт на град Казанлък” – Етап 1. Изпълнител на договора на стойност 2 497 000 лв. е „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД – София. Производител на съвременните превозни средства е китайският „Alfabus”, съобщава общинският пресцентър.


По думите на кмета, „след много дълги премеждия най-после имаме изпълнител на най-хубавия ни проект“.

През февруари т.г. в града бяха монтирани 23 нови спирки, със светлинни информационни табла, които ще уведомяват за движението на новите возила. Два месеца по-късно, през април, на 13 от новите автоспирки бяха монтирани фотоволтаични панели, с вътрешни табла за удобство на жителите и гостите на Казанлък, които могат да зареждат мобилните си апарати, чакайки електробус.

Срокът за изпълнение на проекта бе удължен с до 48 месеца с решение на Общински съвет-Казанлък, от юли миналата година, заради проточили се процедури и обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Заради забавата на закупуването на електробусите поради административните процедури Общината удължи с още 6 месеца споразумението си с транспортните фирми в Казанлък.

Финансирането на проекта възлиза на обща стойност 3 690 050.96 лв., от които 503 613.33 лв. трябва да бъдат собствен принос на Община Казанлък.