Провокативна и многозначителна е темата, която тази година е зададена на малките български художници в националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов” – носи заглавието „Към безкрая”, съобщи Петя Минекова, директор на НГПИД „Акад. Дечко Узунов”. Мотото на артсъстезанието вероятно е продиктувано и от факта, че през 2016 година се навършват 30 години, откакто големият български художник с казанлъшки корен Дечко Узунов напуска този свят, за да се пресели в по-добрия. А философското значение на безкрая или математическия смисъл на безкрайността ще видим претворени в работите на талантливи малки художници от цяла България.


Статутът на националния конкурс е публикуван на официалния сайт на Министерството на културата. Това е 10-то издание на състезанието по изобразително изкуство, което организира Художествената гимназия в Казанлък. Наградите на отличените в него ще се връчат традиционно в деня на рождението на маестро Узунов - патрон на гимназията, 22 февруари. В миналогодишното издание се състезаваха над 1000 творби на млади художници, учещи в школи и училища в България, както и българчета от САЩ, Испания, Германия.


В момента залата, където ще бъде награждаването и където се пазят картини на възпитаници на училището, се ремонтира със собствени средства на учебното заведение и с подкрепата на винарска изба „Катаржина Естейт”. Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък бе включена в благотворителната програма на фирмата за 2016 година и получи финансова подкрепа за реновиране на актовата зала. От своя страна, ученици на художественото училище ще проведат пленери в региона на избата.


И още една новина от гимназията – безплатни подготвителни курсове за ученици от 4, 5, 6 и 7 клас се провеждат всяка събота от 9.00 часа в сградата на училището, по определен график.