Художествената галерия в Казанлък отново се включва на 13 май в инициативата Европейска нощ на музеите и галериите с поредица от интересни прояви. Програмата представиха главният уредник Катя Христова и главният екскурзовод Дора Зарчева. Мероприятията започват в 10 часа и продължават до 24 часа на споменатата дата, в галерията и нейните филиали.
От 11 часа в къща музей „Дечко Узунов“ ще се проведе творческо ателие с най-малките, на което децата ще се научат да свирят с укулеле – струнен музикален инструмент от Хаваите. От 21 часа във филиала ще бъде открита самостоятелна изложба на Никола Вълчев – BLACK MIRROR.
Театралната работилничка, с водещ Беатрис Благоева ще представи куклената постановка „Момче и вятър“ от 16 до 17,30 часа в къща музей „Ненко Балкански“. От 20 часа, на същото място ще бъде представена книгата на Милена Димитрова - „Антология на миражите“. Тя е дългогодишен журналист, университетски преподавател, носителка е на много награди и е автор на над десет книги. В Антологията са представени 50 световни забележителности, описани от български журналисти, с интересни илюстрации.
Събитията в галерията започват от 10 часа и продължават до полунощ. На 13 май, до 4 юли, в почит на Иван Енчев-Видю се провежда атрактивната инициатива „Влез в картината“. Всеки, който желае може да влезе в образа на известната картина на художника – „Розоберачка“. Накрая ще бъде обявен и най-добрата прилика с оригинала, поясняват галеристите.
От 17,30 в галерията се открива изложбата „Една италианска колекция в България“. Тя включва живописни творби и скулптури. Куратор е Аксиния Джурова. От 18,30 часа Снежина Петрова ще представи своя моноспектакъл „Една българка“, по разказа на Иван Вазов.
От 23 часа Жоро и Свилен от група „Остава“ ще имат акустичен концерт.
Казанлъшката галерия се включва в европейската инициатива от 2010 година. Обичайно, всички мероприятия са с вход свободен.