Близо 1000 лева от откупки на фотографии само за една вечер събра благотворителната изложба „Храна за душата” на кулинарния блогър от Казанлък Нели Колева. Почти половината от представените 32 фотоса бяха купени веднага след официалното откриване на експозицията в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Отделно в кутия присъстващите поставяха банкноти, като общата сума на даренията и откупките ще стане известна след приключване на изложбата на 12 март 2019 година.

Първата си самостоятелна изложба известният кулинарен блогър от града на розите Нели Колева посвети на благотворителността. Каузата, която тя прегърна с цялото си сърце, бе за подкрепа на многодетната майка Светла Димитрова. Две от трите й деца - момичетата Нина и Галя страдат от сериозни заболявания, които се проявяват след раждането им, а момчето Васко все още е ученик в малките класове. Поради спецификата на болестта на едната й дъщеря, Светла се налага да бъде денонощно до нея. „На практика, тя от 20 години спи максимум по 2-3 часа в денонощието и напълно се е отдала на отглеждането на трите си деца и на семейството си. Това е една жена, която изцяло е загърбила себе си, за да бъде в помощ на най-близките си”, каза директорът на Музея Стефан Папукчиев. Именно тази всеотдайност и този вид саможертва на една съвременна жена провокира Нели Колева да подреди прекрасните си фотоси в подкрепа на Светла Димитрова.

По-голямата част от снимките са правени за целите на нейния блог „Храна за душата” (Food for the soul), който се радва на изключителен интерес от страна на ценителите на кулинарното изкуство по света. Има и фотоси, които са специално подготвени за изложбата. Кадрите са красиви и показват естетиката при поднасянето на храна, прецизно приготвена и сервирана с финес. Заедно с това, Нели акцентира върху здравословния начин на живот и изкуството да се наслаждаваме на храната. Днес посетителите на блога са близо 1,2 млн., а аудиторията му се простира далеч извън пределите на България. „Не е лесно да приготвяш привлекателна на вид и вкусна храна за целите на един блог, всичко трябва да е перфектно изпипано”, разказа авторката на изложбата Нели Колева. Освен че рецептите, които публикува, трябва да са интересни и да привличат вниманието, самото им приготовление отнема доста време. Освен това, тя прилага и снимки на приготвената храна, която задължително трябва да изглежда красиво, примамливо вкусна и поднесена с подходящите аксесоари. И с усмивка сподели, че нейното семейство първо се изкушава да опита порциите в хладилника, но обикновено до тях е поставена бележка „Не пипай, не е снимано!”.

Своята изложба с кауза Нели Колева посвещава на една казанлъшка жена и майка по случай Международния ден на жената 8 март. „С тази инициатива ще й подарим усмивка и подкрепа. Искаме да се почувства не само родител и социален работник, но и жена, която заслужава уважение“, убедена е авторката. Към инициативата се присъединяват Станимир Нанчев – Стенли, за когото благотворителността се е превърнала в неразделна част от живота му, неговият „Салон Стенли“ и козметичен салон „Скарлет“. Домакин на благородната инициатива е Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства, който за пореден път се отзовава за такива кампании.

До 12 март казанлъчани, съпричастни към каузата, могат да посетят изложбата „Храна за душата”, където могат да оставят своя дан в една кауза на доброто.

На снимката: Нели Колева - в средата, Светла Димитрова и едната й дъщеря Галя