Място за пушене и почивка, достойна за Холивудски декор си спретнаха работещите в арсеналската „Експедиция“ към Завод 0/182.


С подръчни материали, които иначе отивали за подпалки на печки или просто изхъвярли, след като разопаковат получените материали и суровини, 34 –мата мъже, работещи в „Експедицията“ вдъхновени от своя началник Никола Колев – Морския, в продължение на няколко месеца в свободното си от работа време дялкали, боядисвал, ковали, майсторили. Резултатът от усилията им е повече от симпатичен, като „чака ни още много работа, за да стане това, което искаме“, категоричен е Николай Колев- Морският.
Приятният и спретнат кът за пушени си има и арт достойнства, елегантно загатващи за различните интереси и хобита на майсторите си: рибешки глави, огромни миди, фолклорни джаджи, 120 мм. Гилзи, огромна камбана и добре гледани свежи цветя.
Идеята за арт начинанието е на началника на арсеналската експедиция Николай Колев- Морският, който е от типа хора, които залудо работят, но залудо не стоят.Немирен арсеналски дух.

За да придобие Експедиционният кът“ за пушене и отдих съвсем приличен и достолепен вид, работниците събрали пари и си купили огромен национален трикольор, който поставили на дървената веранда. За да се вижда отдалеч.
Създаденото с любов от ръцете на мъжете в арсеналската „Експедиция“ не останало незабелязано от фирмената управа.Наскоро, при една от обиколките си с гости на „Арсенал“, изп. директор на търговското дружество „Арсенал-2000“ Христо Ибушев се впечатлил от създаденото от работещите в „Експедиция“. Жестът му бил реципрочен: дарил им фирменото знаме. За да ги поощри за иновативния и естетичен поглед и да ги стимулира за създаването на още красоти.
Сега Холивудското кътче в „Арсенал“ е съвсем прясно фирмено и национално обозначено и няма как да се обърка.
„Работим по въпроса, не сме се приключили. Ще стане още по-хубаво“, категоричен е Морският началник.

Сега той и колегите му събират материал и умуват върху създаването и на специален бар- плот в кътчето и място за цветна градина край „Експедиция“-та.


Прякорът си, с който началникът на Колев е далеч по- известен в казанлъшката оръжейница, отколкото с фамилното си име, се сдобил още в момчешките си години. Като третокурсник в казанлъшкото СПТУ по Хидравлика написал писмо до тогавашния министър на отбраната генерал Добри Джуров. В писмото си младокът споделил за мъжката си мечта да стане моряк.
Като дошло време за казарма, генерал Джуров се събразил с мечтата на момчето от Казанлък и разпоредил Николай да отслужва службата си в името на Родината като моряк във Варна. И там обаче му провървяло, защото дели служба не с кой да е със сина на генерал Джуров- Спартак Джуров.
Времето край морето минало, но морската тръпка и любовта към морето и спомените от там не оставили Морския и в „Арсенал“.
Затова навсякъде където може да има малък отпечатък от него, началникът Колев го оставя. Морето създава хоризонти, от които широко скроените хора имат жизнена нужда, е философията на роденият под знака на Овена атрактивен арсеналец.

Холивудското уютно кътче на „Експедиция“, служебно изпълняващо ролята и на модерна, макар и вредна пушалня, вече буди ведра завист сред сръчковците на „Арсенал“ и нищо чудно днешното очарование пред вътрешнозаводската арт естетика да отстъпи място на ново състезание- кой да създаде по-атрактивно място -за отдих, раздумка и един фас.