Екип от над 10 лекари от различни специалности спасиха живота на 5-годишно момченце от Казанлък с тежко порязана ръка в областта на китката и дланта, съобщава официалният сайт на Болница "Тракия" - Стара Загора. Животоспасяващата операция с възстановяване ръката на детето продължила над 5 часа.

На 6 юни вечерта момчето играело със сестричката си вкъщи, когато децата случайно счупили остъклената част на холната врата. Парче стъкло пронизало дясната ръка на детето, предизвиквайки разкъсвания на основни връзки в областта на дланта и пръстите и обилна кръвозагуба.

Линейка на спешна помощ веднага отвежда пострадалото дете в Спешния кабинет на болница „Тракия" в Стара Загора, където случаят е поет от съдовите хирурзи д-р Павел Атанасов и д-р Антон Елкин. Те успяват да спрат кръвозагубата и по най-бързия начин да сформират мултидисциплинарен екип от лекари.

„Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта, както и един от важните нерви. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст", обясни д-р Павел Атанасов.

От УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович" в болница "Тракия" идват и неврохирурзите д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов. Те успяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка. Това става под микроскопски контрол с използване на специални увеличителни очила и друга апаратура, с каквато е оборудвана операционна зала на "Тракия". След неврохирурзите д-р Антон Елкин и д-р Павел Атанасов възстановяват прекъснатата артерия улнарис, а колегата им от Ортопедично отделение д-р Митко Георгиев зашива прекъснатите сухожилия в ставния апарат на ръката на детето.

Операцията, продължила 5 часа, преминава под анестезиологичния контрол на началника на Операционен блок в болницата д-р Иван Калчев и консултациите на педиатъра и детски невролог д-р Гергана Сарайлиева - Карамихова заедно с асистиращите медицински специалисти.

На петия ден след инцидента - 11 юни, детето е изписано от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия" на Болница „Тркия" с възстановен 95% двигателен обем на ръката. „Малкият пациент има много добър отговор по отношение на възстановените нервни структури на засегнатите пръсти. Те имат нормална чувствителност, единствено в палеца детето все още чувства леко изтръпване, което се очаква скоро да отшуми", обясни д-р Павел Атанасов. Прогнозите са, че детето ще възстанови ръката си на 100%.

"Щастливи сме, че успяхме не само да спасим живота на детето, но и да преодолеем опасността то да загуби ръката си", споделят медиците, взели участие в сложната хирургическа операция, при изписването на малкия си пациент.