„Фотографията на Деяна Стаматова“ е заглавието на новата изложба, която се открива в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък на 2 юли 2020 година.

Изложбата е посветена на бургаския фотограф Деяна Стаматова (1941-2001 г.), която представя голото тяло в различен ракурс, придавайки му изящество в неговото „несъвършенство“. Изключителен за времето си фотограф Стаматова създава наистина художествена фотография на това, което е отвъд голото човешко тяло.
Преди години изкуството й е било квалифицирано като неприемливо, аморално, пошло и противообществено. Нейни творби дори са били унищожавани. Изключителният й талант и усет превръщат актовите й снимки в художествено послание през годините на демокрацията и променят възприемането за еротика и интимност.

Деяна Стаматова започва творческата си кариера от родния Бургас, а по-късно когато е забелязан нейния вроден талант и усет към обекта през фотообектива, преминава през такива авторитетни издателства като „Експрес“, „168 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Български писател „ и др.
21 самостоятелни изложби в страната и чужбина бележат творческия й път. При това с голям успех. Печели 30 наши и международни награди. Последните три от изложбите й са организирани посмъртно.

Казанлъшкият Музей на фотографията предлага на почитателите на изкуството на Деяна Стаматова и фотоалбум с избрани нейни творби.
Откриването е на 02.07.2020 г. от 18.00 часа в двора на Музея на фотографията, при спазване на препоръчителна дистанция.