Физическата активност в борбата с депресията и страха днес От обездвижването се остарява по-осезателно, изолацията влияе на здравословното състояние. А пандемията атакува мислите. Животът се променя пред очите на всички. Променят се навици, променя се начинът на комуникации и общуване. Застоят пропълзява в ежедневието и води до страх, тъга и тревожност.
Всички възрастни имат нужда от поне 150 минути седмично физическа активност, което е от голямо значение за физическото и психическото им здраве. Това обобщиха пред Ройтерс от Световната здравна организация.
За децата и юношите се препоръчва поне по един час дневно да се занимават с физически упражнения и да се ограничи времето, прекарано пред компютъра. „Всички хора, на всички възрасти трябва да компенсират липсата на движение с физическа дейност в домашни условия, за да повлияят благоприятно сърдечната дейност, симптомите на депресия и тревожност – заяви директорът на СЗО за насърчаване на здравето Рюдигер Крех.- Хората трябва да бъдат силни, дисциплинирани и позитивни“ – завършва изявлението си той.
След влизане в сила на новите противоепидемични мерки у нас ще бъдат преустановени присъствените занятия на студенти, ученици и деца от детските градини и ясли, както и извънкласните занимания, екскурзии и групови събирания по частни поводи, конгресно-конферентни дейности, посещения на увеселителни заведения и големи търговски обекти.
На разположение на гражданите ще останат магазините за хранителни стоки, дрогерии, лечебни заведения, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, застрахователни институции, телекомуникации, куриерски услуги. Във всички работещи обекти ще бъдат осигурени безопасни условия за посетителите. Следобедния „зелен коридор“ за възрастните отпада, но се запазва сутрешния – от 8.30 до 10.30 часа.
Частичното затваряне влиза в сила от днес, 27 ноември, от 23.30 часа и ще бъдат в сила до 21 декември.
Държавата предприема необходимото за подпомагане на засегнатите от новите противоепидемични мерки.