„Ако и вие искате да станете част от казанлъшкия филм "Апокалипсис до поискване", може да се включите като статисти в големия протестен митинг, снимките на който ще бъдат на 20 август, събота, от 18 часа пред входа на зала "Инфра", където заседава Общинският съвет. Вземете със себе си национални знамена и протестни лозунги срещу обгазяванията“, апелира авторът на лентата Петър Марчев.

Филмът „Апокалипсис до поискване“ на казанлъшкия журналист, белетрист и режисьор Петър Марчев ще участва в селекцията на кинофестивала „Златна роза“, чието 40-о издание ще се проведе от 23 до 29 септември 2022 г. във Варна. Това съобщи самият Петър Марчев, който е сценарист, режисьор и продуцент на кинолентата. „Почти 10 години усилия ни отне да направим филм, в който да разкажем за обгазяванията на Казанлък и други населени места в Старозагорска област в периода 2004-2006 г. В резултат на това обгазяване имаше жестоки поражения върху здравето на хората, а скрининг сред децата в Стара Загора показа, че тук има пет пъти повишение на страдащите от дихателни проблеми спрямо останалите региони в страната“, коментира идеята за филма си неговият автор. Петър Марчев е дългогодишен журналист, работил в началото на 90-те години и във вестник „Заводска Трибуна“, чийто наследник е настоящият вестник „Трибуна Арсенал“. По думите му, игралният филм „Апокалипсис до поискване“ се базира на журналистически разследвания по темата. Според автора на лентата, по онова време всички са обвинявали ТЕЦ-овете „Марица-Изток“ за обгазяването, докато журналистически разследвания са показали, че 14 частни фирми са извършвани незаконна утилизация на промишлени отпадъци на терена на полигон „Змейово“. Такъв е и главният герой във филма – млад журналист, който тръгва по следите на обгазяванията, подтикван от главния редактор на медията, който ще се окаже също замесен в тази история…

Първият снимачен период на филма е бил преди 6 години. Поради изчерпан бюджет, който авторът сам осигурява, поради настъпилата Ковид-пандемия и ред обективни причини, има прекъсване на снимките, които се подновяват това лято. В момента тече вторият снимачен период. Филмът трябва да бъде монтиран, озвучен и предаден за селекция до края на м. август. Кадри са снимани в Казанлък, Крън, Стара Загора, на яз. „Копринка“ и други места в региона.

Главната роля е поверена на актьора от Старозагорския драматичен театър "Гео Милев" Жоро Райчев. Друг емблематичен актьор от старозагорската трупа – Христофор Недков, също влиза в роля от филма. Женските роли се изпълняват от актрисата от Габрово Таня Йоргова, от нейната малка дъщеря, която взема първия си хонорар за ролята си в „Апокалипсис до поискване“, и от актрисата Велислава Кирилова. Директорът на казанлъшкия театър - харизматичният Веселин Плачков, също ще участва в лентата, като му е отредена ролята на злодей. Една от главните роли се изпълнява от друг актьор в театър „Любомир Кабакчиев“ – Милен Вангелов. В първия снимачен период оператор на лентата е Георги Маринов – Гопето, а днес зад камерата застава популярният казанлъчанин Румен Сомов. Монтажът е поверен на студентката IV курс по специалността „Филмов и телевизионен монтаж“ Анна-Мария Танева – дъщеря на казанлъшкото творческо семейство Денница Танева и балетиста Станко Танев. Казанлъчани ще видят във филма и много познати лица като актьори-натуршчици.

„Ако и вие искате да станете част от този казанлъшки филм, може да се включите като статисти в големия протестен митинг, снимките на който ще бъдат на 20 август, събота, от 18 часа пред входа на зала "Инфра", където заседава Общинският съвет. Вземете със себе си национални знамена и протестни лозунги срещу обгазяванията“, апелира Петър Марчев.

А казанлъчани пожелават успех на лентата и очакват премиерата й на родния екран.