Още през втората половина на 2019 година се очаква да тръгне модернизираният градски транспорт на Казанлък, който включва 7 електробуса, 23 спирки с нови спирконавеси и електронни информационни табла. Това съобщи ръководителят на екипа по проект „Интегриран градски транспорт на град Казанлък – Етап І“ в Община Казанлък инж. Кънчо Христов.

Обявена е обществена поръчка за електробусите, като законът не позволява да се поставят изисквания за страна - производител. Крайният срок за подаване на офeртите е 4 февруари. "В средата на месец март 2019-а ще имаме решение на въпроса с електрическите автобуси за обществения транспорт - каза инж. Христов, - а срокът за производство, доставка и регистрация на тези превозни средства е 5 месеца, съгласно заложените условия." Малките електробуси ще бъдат с 23 седящи места, големите – с 42. Шест от 7-те ще се движат по линии с номера 1, 10 и 12, а седмото превозно средство ще бъде резервно.

Ще има 23 спирки с нови спирконавеси, като всяка една спирка ще бъде оборудвана с електронно информационно табло, което ще показва наименованието на линията, колко време остава до пристигането на автобуса, движещ се по нея, часа и температурата на въздуха.

4 зарядни станции ще зареждат електробусите, като е изчислено с едно зареждане през нощта те да изминават минимален пробег от 200 километра. Едно от условията при избор на доставчик за електробусите е той да осигури лицензиран сервиз за возилата, а от страна на стопанисващото предприятие – „Балканинвест” ЕООД, да има само ремонтен канал за ежедневен контрол на превозното средство от страна на техническите лица, които ще отговарят за това.

Освен електробуси, спирки, информационни табла и зарядни станции, в проекта за първия етап на Интегрирания градски транспорт е включена и реконструкция на част от бул. „Розова долина”.

Общата стойност на проекта е 3.690 млн. лева, от които над 2.780 млн. лева са европейско финансиране, 477 965 лв. – национално финансиране и 503 613 лева – собствен принос от Общината.