Една Голяма българска книга

Една Голяма българска книга, невидяла живот повече от 115 години, излиза в навечерието на отбелязването на 142-ата годишнина от Шипченската епопея. Книгата е уникална и е съхранила паметта за героичните събития от Освободителната война и участието на българите в тях:

Едноименната монография на ген. Георги Вазов, написана през 1902 година ивдъхновена от неговия брат- партриархът на българската литература Иван Вазов, се издава за пръв път, благодарение на бившия директор на къща-музей „Иван Вазов“ Цветанка Неделчева. Тя е и съставител и редактор на книгата.

За казанлъшката публика ще представлява интерес гледната точка на генерала за ключовите сражения от Руско-турската война 1877-78 г., разиграли се в нашия район – Шипченската епопея и военната операция край Шипка-Шейново. Присъстващите ще могат да видят и оригинала на ръкописната монография, любезно предоставен от Държавен военноисторически архив - Велико Търново., каза специално за zakazanlak.bg д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ " Шипка- Бузлуджа", един от организаторите на събитието, което ще домакинства любезно на 13 август, вторник, от 18 часа, ЛХМ "Чудомир"- Казанлък.


Монографията се издава за първи път и се посвещава на 5 юбилейни годишнини – 140 от обявяването на Руско-турската освободителна война; от създаването на българското опълчение и от Шипченската епопея; 115 години от написването на монографията и 110 г. от рождението на Вера Вазова, дъщеря на генерал Георги Вазов.

Съставителите на книгата са отдали значимото ина нея, поставайки мисъл на Вера Вазова на заглавната страница на книгата.

„Достойните личности оставят след смъртта си сияние, в чиято светлина ние живеем. Ще бъдем полезни, ако предадем това сияние на бъдещите поколения“


Генералската дъщеря живее 102 години. Съставителката на книгата Цветанка Неделчева е имала срещи с нея в София. Тя прави и голямо интервю с нея. Пред дъщерята на генерал Вазов директорката на къща музей „Иван Вазов“-Сопот обещава да издаде неговата монография и изпълнява обещаното.

Останал в историята, както с голямо признание за военното си дело, така и в обществения живот, ген. Георги Вазов в монографията прави много ценни изводи за боевете при Шипка и Шейново. Той познава всички руски източници за Руско-турската война. Позволява си да критикува руската армия.

Монографията му, написана през 1902 година съхранява още едно късче памет за събитията по време на Освободителната война. Написана от генерал, който влага своето отношение към военните действия.

В книгата освен монографията на ген. Георги Вазов има негова автобиография, спомените на брат му Борис Вазов и на сестрата Вера Вазова. В изданието се публикуват за първи път ценни спомени за преврата през 1886 година.

По ирония нао съдбата, генерал Вазов си отива от света само 13 дни, преди официалното откриване на Паметника на свободата на връх Свети Никола- на 26 август 1934 година.

85 години по-късно, в деня на неговата кончина, казанлъчани имат историчесикя шанс да се срещнат с неговия поглед и оценка за едни от най- кървавите и най- героични страници на българската военан история.

Консултант за оформянето на корицата на книгата е карловската художничка Нина Канарова.

Ценното историческо издание съдържа много автентични снимки и моливни рисунки на семейство Вазови, които са имали дарбата за рисуват.

Всички, които искат да се докоснат до това парче българска история и епоха, пълна с героизъм, могат да го направят, уважавайки поканата на олрганизаторите.

Казанлъшката премиера на монографията на генерал Георги Вазов ще бъде на 13-ти август, вторник, от 18 часа в ЛХМ " Чудомир".


Казанлъшката общинска библиотека вече разполага с екземпляр от книгата, за тези, които искат да прочетат спомените на един от великите български генерали.