Сдружение „Жените на Казанлък” с председател Стела Кехайова отбеляза една година на Центъра за превенция насилието над жени, който бе открит към сдружението през юни 2021 г. В Центъра се предоставят безплатни специализирани програми в подкрепа на момичета и жени, пострадали от насилие, дискриминация и нарушаване на правата на жените.

В кулминационните дни на Празника на розата членовете на сдружението проведоха обществен дебат на тема „Гражданско участие и НПО”, водейки се от презумпцията, че насилието над жени у нас и навсякъде по света съществува по всяко време и във всякакви ситуации и е проблем, за който трябва активно да се говори и действа. Около това се обединиха участничките във форума, сред които бяха членове на сдружението и гости от женското сдружение в Смолян. Лектори на срещата бяха д-р Леа Вайсова от катедра „Социология” на Софийския университет и Калина Дренска, проектен координатор на фондация “Фридрих Еберт“, София.

Участничките разказаха за различни случаи, в които сдружението е подкрепило жени, пострадали от домашно насилие, както и коментираха насилието в неговите различни форми – психологическо, на работното място, изразяващо се с по-ниско заплащане от това на мъжете, по-малък брой жени, заемащи ръководни позиции и други. Бяха обменени добри практики от работата на жените в Смолян, след което последва и дискусия.

„Предстои партньорите да изготвим споразумение със стратегически цели и действия за отстояване интересите на жените, за тяхното равноправно участие във всички сфери на икономическия, политическия, социалния и културен живот – сподели Стела Кехайова, председател на Сдружение „Жените на Казанлък“ .– Наша е отговорността да живеем по-добре в справедливо общество. Ние сме убедени, че само обединени можем да постигнем повече, защото всички проблеми, свързани с превенция на насилието над жени и деца, дискриминацията и неравнопоставеността, се задълбочават и не намират решение от държавата. Предстои ни много работа, за да отвоюваме онова място на жената в обществото ни, което ще ни удовлетвори и ще ни даде основание да се чувстваме равноправни“.

По случай 1 година от създаването на Центъра жените отвориха шампанско, а малките кулинари от Сдружение "Бъдеще за децата" почерпиха със собственоръчно приготвени сладкиши.