Двойно да се увеличи бюджетът на Европейската комисия по култура и образование в Европарламента през новия мандат и от 1 млрд. и 400 млн. евро, той да стане 2 млрд. и 800 млн. евро.


За това ще настояват членовете на сегашния състав на комисията, обяви евродепутатът от партията на Зелените в ЕП, германката Хелга Трюпел.
Тя и още петима нейни колеги, членове на Комисията по образование и култура в ЕП посетиха Пловдив, за да се запознаят на място с проявите и начина, по който градът усвоява евросредствата, отпуснати му в качеството му на тазгодишна Европейска столица на културата.
Част от делегацията бе и българският евродепутат Момчил Неков.
По думите на Тюпел, двойното увеличение на средствата за култура и образование за страните- членки на ЕС, ще е „трудна битка“.


Евродепутатите от комисията са убедени, че от двоен ръст на средствата се нуждае и програмата, насърчаваща образованието и взаимното опознаване на различните кулутри, както и обмяната на опит сред младежите- програма „Еразъм“.
Руумънският представител в комисията евродепутатът от Консервативната партия на Румъния-/АЛДЕ/ Мирча Диакону заяви, че за 30-те години, в които действа програмата „Еразъм“, в Европа от контактите на младежите, запознали се покрай различни прояви от нея, са се родили 1 млн. бебета.
Три са европейските програми в сферата на образованието и културата, приоритетни за членовете на Комисията през новия мандат на ЕП: „Творческа Европа“, „Еразъм“ и програмата за младите хора от 18 до 30 години- „Европейска солидарност“.

За 30-те години, в които Европарламентът избира европейска столица на културата, вече 60 града са били с този статут. Пловдив, който тази година е една от двете европейски столици, заедно с италианския каменен град Матера, е 61-вият.
Целта е устойчивост на създадените блага, ново самочувствие и отношение на гражданите от тези градове към техните градове и хораат, които ги посещават, сподели опит Джули Уорд- евродепутат,представител на Обединеното кралстов. Пред журналисти тя разказа как гражданите на Ливърпул са променили отношението си към своя град, след като той е бил избран за европейска столица на културата през 2008 година.Има критерии за успешна инициатива и нейната устойчивост и той е на 1 вложено евро, възвръщаемостта да е 7 евро, каза Силвия Костау, италианският представител в Еврокомиисята по култура и образование в ЕП.
Идеята на европейските столици на културата е възможността едни европейци да вдъхновяват други европейци, както и работа за бъдещо участие на голям брой граждани в различни инициативи в техния град, споделиха пред журналисти евродепутатите.
Инвестирането в кулутурно оборудване е друга важна цел на тези градове, уточниха европредставителите.
Според тях, това би довело до огромна промяна в самите градове и техните граждани.


Всички те изразиха надежда, че на предстоящите избори за нов състав ан Европейския парламент, гражданите на Европа ще бъдат активни и ще изберат добрите каузи и личности, които могат да ги отстояват за една единна, солидарна, просперираща Европа.