128-та годишнина от организираното социалистическо движение в България тази година ще се отбележи с народна музика дни преди 2 август-традиционинят ден на честванията. Определините дати от ръководството на БСП за традиционният събор на социалистите на Историческа поляна на връх Бузлуджа са 26 и 27 юли 2019г. (петък и събота), става ясно от съобщение на Пресцентъра на БСП.

За настроението на съборяните на поляната в събота- 27 юли, ще пее Николина Чакърдъкова, със свои изпълнения ще радва и духовият оркестър "Виво Монтана".

Тазгодишният формален на събора, който се провежда от лятото на 1991 година, тази година е областното ръководство на БСП – Габрово. По традиция общините Габрово и Казанлък, границата между които минава близо до легендарния връх, се редуват като домакини.Нна 26 юли (петък), социалистите ще положат цветя на паметната плоча на Бузлуджанския конгрес, на паметника на Васил Априлов и Костницата на загиналите за свободата в Габрово. Същият ден от площад „Възраждане“ в Габрово ще започне и колоездачното състезание за Купа „Васил Дянков“ – Бузлуджа 2019 до връх Шипка, чийто старт ще бъде даден в 16.30 ч. лично от председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова.

На Паметника на Свободата на връх Шипка ще бъдат наградени победителите от надпреварата и ще бъдат поднесени венци и цветя.

По традиция на събора на Историческа поляна се стичат ежегодно над 35 хиляди социалисти и привърженици на социалистическата идея.

Очаква се на практика на събора тази година да се даде неофициален старт на предизборната кампания на социалистите за местни органи на властта.

С указ на Президента Румен Радев те са насрочени за 27 октомври и балотаж - седмица по-късно, на 3-ти ноември.